Plus

Kuzu: 'Niet alle Nederlanders zijn nazaten van nazi's'

Veel Nederlanders krijgen kippenvel van Denk: de partij zou de verschillen tussen autochtonen en allochtonen vergroten. Voorman Tunahan Kuzu ziet dat anders.

Hanneke Keultjes en Laurens Kok
Kuzu (rechts) en Öztürk (de nummers 1 en 2 van Denk) na hun vertrek uit de PvdA-fractie, november 2014 Beeld Martijn Beekman/ANP
Kuzu (rechts) en Öztürk (de nummers 1 en 2 van Denk) na hun vertrek uit de PvdA-fractie, november 2014Beeld Martijn Beekman/ANP

Toen Tunahan Kuzu onlangs campagne voerde in Dordrecht, trof hij een Nederlandse vrouw die na enige aarzeling een gesprek aanknoopte. "Dat durfde ze aanvankelijk niet. Ze vond ons enge mensen," vertelt hij op het partijbureau. "Dat is een sfeer die bij sommige mensen is gecreëerd. Daar sluit ik mijn ogen niet voor."

Dat is wel erg cryptisch.
"Laten we de proef op de som nemen. We openen Twitter." Hij pakt zijn telefoon. "Kijk hier: 'Die Kuzu is vrouwonvriendelijk.' Een ander voorbeeld: 'hij doet neerbuigend naar vrouwen'. Waar komt dat beeld vandaan? Mijn vrouw zou me een klap op mijn hoofd geven. Mensen noemen mij een gevaar voor Nederland."

Hoe komt dat?
"Onbekend maakt onbemind. Wij openen onze armen voor 17 miljoen Nederlanders. Het belang van mij is ook het belang van jullie. Uiteindelijk moet onze boodschap ook gedragen worden door mensen die er niet zo uitzien als ik."

Dat lukt nog niet echt. Denk heeft het vooral goed gedaan in wijken waar veel migranten wonen. In Amsterdam Nieuw-West, de Haagse Schilderswijk en Transvaal werd uw partij de grootste.
"Daar ben ik trots op. Iedere Nederlander zou daar trots op moeten zijn. Mensen die voorheen niet gingen stemmen, vervreemd waren van de democratie en politiek, hebben nu hun stem laten horen. Ze voelen zich aangesproken door onze boodschap."

Wij hoorden dat u campagnespotjes op de Turkse tv heeft vertoond.
"Dat klopt. Het overgrote deel van onze achterban spreekt Nederlands, maar ook degenen die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn, willen wij bereiken. Zij kregen geen andere boodschap hoor. Keurig Nederlands ondertiteld ook."

Heeft Denk geprofiteerd van de Turkijerel van vorig weekend?
"Ik denk dat het Denk stemmen heeft opgeleverd en stemmen heeft gekost."

Wat heeft u gedaan?
"Ik heb die nacht tweets verstuurd waarin ik opriep rust en kalmte te bewaren. Ik heb contact gehad met Ahmed Aboutaleb en hem gevraagd geen geweld te gebruiken tegen demonstranten. De dag erna heb ik een aantal ziekenbezoeken afgelegd bij mensen die gewond zijn geraakt; die met een knuppel zijn geslagen of minutenlang gebeten door een politiehond. Zelfs de mensen die anderen juist probeerden te bewegen om naar huis te gaan."

U suggereert dat Rutte op een clash heeft aangestuurd. Heeft u daar ook bewijs voor?
"Ik neem aan dat dit nog wel aan de orde komt bij een Kamerdebat."

U riep op tot de-escalatie. Erdogan deed dat niet. Is Nederland een fascistisch land?
"Nee, Nederland is geen fascistisch land. Niet alle Nederlanders zijn nazaten van nazi's."

Niet alle?
"Wij hebben een donkere bladzijde in onze geschiedenis gehad, waarin de NSB een factor van belang was. Het is er wel. Ik zal ook niet zeggen dat het groeiende racisme en de xenofobie gelijke trekjes vertoont met die tijd, maar het is in Nederland wel een probleem."

De hele politiek zei: hier is een grens overgegaan. Waarom u niet?
"Uiteindelijk is het belangrijk dat wij met elkaar kunnen leven, ook als je verschillende inzichten hebt. Ik kreeg een bericht van een Turks-­Nederlandse vrouw op Facebook. Dat zij maandag op haar werk weer verantwoording af moest leggen. Dat gebeurt mij nou in de politiek ook."

"Het voelt alsof ik verantwoording moet afleggen. Ik voel me dan genoodzaakt om op te komen voor mensen die door het diplomatieke conflict in de verdrukking komen. En dat wil ik niet. Daar wil ik voor waken."

Zoals na elke aanslag door een radicale moslim van gematigde moslims wordt gevraagd om het af te keuren?
"Die 'gematigde' moslims doen dat ook. Maar het is nooit genoeg. Het gaat altijd weer over dat hardnekkige frame van 'lange arm van Ankara', terwijl wij dat al zo vaak ontkend hebben."

"Sommige Turkse Nederlanders hebben een duidelijke betrokkenheid met wat er in Turkije gebeurt. Laten we daar duidelijk over zijn. Veel demonstranten met de Turkse vlaggen zijn aanhangers van Erdogan. Volgens mij is dat niet verboden. Maar we moeten mensen die hier wonen niet verder van ons af duwen."

"Ik wil niet dat mensen met een Turkse achtergrond op hun werk met een schuin oog worden aangekeken en verantwoordelijk worden gehouden voor allerlei dingen die in de wereld gebeuren. Dat gebeurt wel: Rutte met zijn 'pleur op', Wilders met het Koranverbod. De nieuwe generatie zegt: dat pikken we niet."

Lees ook: Tunahan Kuzu: groot politiek talent met intimidatie als handelsmerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden