'Kust Louisiana over enkele maanden schoon'

NEW ORLEANS - De kust van de Amerikaanse staat Louisiana zal binnen enkele maanden kunnen herstellen van de olieramp in de Golf van Mexico. De impact op het milieu is ''tamelijk klein''. Dat meldde de door olieproducent BP ingehuurde geoloog Ed Owens dinsdag.

Owens is een autoriteit op het gebied van olierampen. Hij werkte voor Exxon Valdez na de olieramp in Alaska. Nu adviseert hij BP over de opruimwerkzaamheden. ''Slechts een zeer, zeer klein deel van de gelekte olie heeft de kust bereikt. Dat houdt in dat de impact op de kustgebieden tamelijk klein is'', aldus Owens. ''Het herstel zal in een aantal maanden tot hooguit een jaar plaatsvinden.''

De uitspraken van Owens staan lijnrecht tegenover die van andere experts, die stellen dat de gevolgen van de olieramp nog decennia merkbaar zullen zijn. Onderzoeker Doug Inkley verwacht nog tientallen jaren problemen. ''Populaties dieren kunnen later nog instorten omdat veel jonge dieren de ramp niet hebben overleefd.''

Vanzelf afgebroken
Volgens Owens wordt de olie door de moeraslanden van Louisiana vanzelf afgebroken als het riet afsterft. ''De vegetatie hergroeit na de winter zonder de aanwezigheid van olie'', aldus de geoloog. Grote lagen olie in de zogeheten wetlands moeten in de toekomst wel opgeruimd worden. Zodra er geen olie meer aanspoelt op de kust, zal Owens daar aanbevelingen voor doen.

De moeraslanden in Louisiana zijn de kraamkamers van de Golf van Mexico. Garnalen, oesters, krabben, vissen en vogels leven in het gebied. Ook de bewoners van de kuststeden hebben baat bij een schoon natuurgebied. Vissers verdienen jaarlijks 2,4 miljard dollar voor de kust van Louisiana. Volgens Owens is honderd van de zevenduizend kilometer wetlands besmeurd geraakt. (ANP)

Olie wordt opgeruimd langs de kust van Louisiana. ANP Beeld
Olie wordt opgeruimd langs de kust van Louisiana. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden