Schuim

Kusjes vragen aan een virtuele orang-oetan

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Draw The Line van Milieudefensie.

Regisseur Steye Hallema en cameraman Dajo Brinkman. 'Virtualrealityfilmen is eigenlijk verstoppertje spelen. Camera opstellen en verstoppen achter een boom.'Beeld Schuim

Vanavond is mij een zoen van een orang-oetan beloofd, midden in het regenwoud. Virtueel, maar toch. Verder is het een avond waarin Milieudefensie aandacht vraagt voor ontbossing, maar daar sla ik me wel doorheen.

Ik stap The Virtual Reality Cinema binnen, die echt bestaat en zo heet, en tegenover de drijvende Chinees zit. Een meisje komt langs met een dienblad. Zijn dit de aangekondigde biologische bubbels? Meisje: "De biobubbels!"

Gastheer Frank van Schaik heet ons welkom. "De bubbels die rondgaan zijn niet aanwezig om te vieren dat de afgelopen vijf minuten weer zes hectare regenwoud zijn gekapt." De man weet wel hoe je een feestje moet beginnen.

Al die bomen worden gekapt om er palmolievelden van te maken - de palmolie in onze margarine, zeepjes en koekjes en de andere helft zit in brandstof en diesel. Elke seconde, 169 bomen.

Op de bar staat een bakje met nootjes. Ik durf meteen niet meer te knibbelen, want die dingen komen ook niet uit Hillegom. We schakelen per Skype naar Rolf Schipper in Jakarta, campagneleider ter plekke. De verbinding is met zeven seconden vertraging, dus dat gaat zo.

Zeven seconden.

Schipper: "Wat ik heb meegemaakt? En wat was je vraag daarvoor?"

En dan weer zeven seconden.

Maar we zijn hier voor Draw The Line, de virtualrealityfilm die ons daadwerkelijk laat ervaren wat er met de regenwouden gebeurt. Van Schaik: "Ja, én zonder te vliegen."

Ik krijg zo'n coole duikbril op het hoofd en verander onmiddellijk in een jongetje. Even later zit ik in een boom, ergens in een oerwoud. Voor me zit een orang-oetan. Hij buigt naar me toe. Snuffelt aan mijn gezicht.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

En meteen zit ik weer in een volgend beeld. Dat was snel, zeg. Ik heb weleens betere kusjes gehad. Goed, misschien niet van een virtuele orang-oetan, maar dit is in elke rendez-vous een teleurstelling.

Ik ben virtueel alweer op de dorre grond, in natuur zonder beesten en voedsel en dat allemaal voor palmolie in onze Nutella. Ja ja, ik snap de boodschap, mensen, maar ik zit hier nog een blauwtje te verwerken.

Na afloop willen de makers weten wat ik ervan vond. Iets langer die schitterende natuur dus. Dan is de impact naar die dorre grond daarna ook groter.

De regisseur: "Jawel, maar de opdracht was: snel gas op die lolly." De cameraman: "Het moest in drie minuten. Voor straatwerving en Facebook is de tijdspanne klein."

Maar ik hoor al niks meer, nog maar één zinnetje. Snel gas op die lolly. Snel gas op die lolly. Snel gas op die lolly.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Draw The Line, van Milieudefensie
Waar The VR Cinema, Oosterdokskade
Wie Steye Hallema, Dajo Brinkman, Frank van Schaik, Rogier van der Weijden, Joep Karskens, Martine van der Heul
Wanneer woensdag 27 september, 20.00 tot 22.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans maakte gewoon aantekeningen mét realityduikbril op, en ja, daar zijn foto’s van.

Presentator Frank van Schaik praat via Skype met campagneleider Rolf Schipper in Jakarta, met een vertraging van zeven seconden. Dat zijn 1183 gekapte bomen.Beeld Schuim
Iris van Vliet en Bow Evers van Mama Batonica, en Jesse van Schaik, die in de draagbuidel al met vader Frank meeging naar demonstraties.Beeld Schuim
Reisfotograaf Liselore Stap, virtueel in een Indonesisch ex-regenwoud.Beeld Schuim
Team Milieudefensie: Ton Sledsens, Rogier van der Weijden, Joep Karskens en Martine van der Heul.Beeld Schuim
Marco Vreede (Milieudefensie), Martijn Witteman (RaisingResults) en student klimaatverandering Sven van Best: 'Ik vond hem nog zachtaardig.'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden