'Kunstzinnige wandelroute' verbindt Hermitage met Van Gogh Museum

Vanaf september loopt er een rode lijn op vijf meter hoogte van het Museumplein naar de Hermitage. Met het kunstobject staat het Van Gogh Museum stil bij de verhuizing van de collectie naar de Hermitage in verband met een verbouwing.

Bezoekers in Hermitage Amsterdam. Beeld ANP
Bezoekers in Hermitage Amsterdam.Beeld ANP

De lijn van 2,2 kilometer loopt van het Museumplein, via de Jan Luijkenstraat, over de Stadhouderskade, de Spiegelgracht, de Nieuwe Spiegelstraat en de Kerkstraat om vervolgens over het Amstelveld en de Magere Brug via de Amstel uit te komen bij de Hermitage. Op verschillende plaatsen zijn gedurende vijf maanden geluidsfragmenten te horen.

Hoe deze zogenaamde Van Gogh Mile er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk, maar beeldend kunstenaar Henk Schut heeft zich laten inspireren door Vincent van Goghs brieven aan zijn broer Theo om te wijzen op actuele thema's. Het is de bedoeling dat het publiek Van Gogh op een nieuwe wijze beleeft door middel van installaties, teksten, beelden en geluidswerk. Het Van Gogh Museum wil zelf nog niet reageren; de plannen worden eind september officieel bekendgemaakt.

De verwachting is dat ongeveer vijftigduizend bezoekers de Van Gogh Mile gaan wandelen. Het is de bedoeling dat het kunstwerk nieuwe doelgroepen nieuwsgierig maakt naar kunst. Het ontsluit bovendien de oostelijke binnenstad voor duizenden kunstliefhebbers en geeft een boost aan de Hermitage. De rode lijn wordt onder meer bevestigd aan gebouwen, bomen en lichtmasten op de route. De politie is ook geconsulteerd en de Dienst Controle Infrastructuur Verkeer heeft aangegeven dat een dergelijke kunstuiting op een hoogte van ongeveer vijf meter geen probleem zal opleveren voor het verkeer.

Een van de brieven uit de tentoonstelling 'Van Goghs brieven. Een kunstenaar aan het woord' in het Van Gogh Museum in 2009. Beeld ANP
Een van de brieven uit de tentoonstelling 'Van Goghs brieven. Een kunstenaar aan het woord' in het Van Gogh Museum in 2009.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden