Kunstwoordvoerder VVD weg

AMSTERDAM - De VVD heeft opeens raadslid Ruud Nederveen teruggetrokken als woordvoerder over het Kunstenplan, om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Nederveen is directeur van de brancheorganisatie Dod van de danssector. De VVD stelde gisteren voor Dansgroep Amsterdam subsidie te geven. Nederveen heeft altijd gezegd dat zijn beroep en zijn nevenfuncties geen belemmering vormen voor zijn functioneren als raadslid. Een door de PvdA aangezwengelde discussie over nevenfuncties deed hij af als een poging strenge normen aan andere partijen op te leggen.

Nederveen zei gisteren in een toelichting dat hij kan uitleggen dat van belangenverstrengeling geen sprake is. Hij kan echter niet uitleggen dat ook de schijn daarvan te vermijden is. ''En de schijn vermijden doe ik graag.'' Hij heeft daar-over ook met het gemeentelijk Bureau Integriteit gesproken, dat overigens de beslissing aan hem liet.

Van der Burg zei dat de beslissing Nederveen te vervangen was genomen omdat cultuurwethouder Carolien Gehrels een aantal dans-
instellingen tot onderwerp van debat had gemaakt. Overigens is Van der Burg bestuurder bij toneelgroep De Nieuw Amsterdam, die ook subsidie krijgt uit het Kunstenplan.

Tijdens het debat bleek gisteren dat de redenering van de VVD om Dansgroep Amsterdam toch subsidie te geven, niet zuiver was. Volgens de VVD lag dat voor de hand omdat Dansgroep Amsterdam wel tot de zogeheten basisinfrastructuur behoort, maar geen geld van Amsterdam krijgt, terwijl het daar wel om had gevraagd.

Volgens Van der Burg was de Dansgroep de enige instelling waar dat voor gold. Maar Gehrels zei dat zeker vijf andere clubs in die situatie verkeren. Daarvoor had de VVD geen geld gevraagd.

De bespreking van het Kunstenplan was voor Nederveen verplaatst van de middag naar de avond, omhij 's middags acte de présence moest geven bij een bijeenkomst van het Revalidatiefonds, in aanwezigheid van prinses Margriet. Maar uiteindelijk bleek Nederveen dus niet het woord te voeren. SP-fractievoorzitter Remine Alberts: ''Ik vind dat niet netjes.'' (ADDIE SCHULTE)

Kunstwoordvoerder Ruud Nederveen. Foto Jan van Breda. Website: www.janvanbreda.com Beeld
Kunstwoordvoerder Ruud Nederveen. Foto Jan van Breda. Website: www.janvanbreda.com
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden