Kunstwerkje van 6 miljoen hing jarenlang in keuken van bejaarde vrouw

Een kunstwerk van de hand van de vooraanstaande middeleeuwse kunstenaar Cimabue heeft jarenlang aan de muur gehangen in de woning van een vrouw in Compiègne, ten noorden van Parijs. Het werk dateert uit 1280 en is naar schatting zo'n zes miljoen euro waard. 

Beeld AP

Het schilderij hing jarenlang in het huis van de vrouw in de keuken. Haar familie dacht altijd dat het een oud religieus icoon betrof. De mevrouw, van dik in de negentig, was nieuwsgierig en bracht het werk naar het veilinghuis van Compiègne, dat het vervolgens liet onderzoeken door de bekende kunstexpert  Eric Turquin. Die twijfelt er niet aan dat het werk van de hand van de voorname Florentijnse middeleeuwse schilder Cimabue, de bijnaam van Ceno di Pepo, is. Daar komt nog eens bij dat het stuk maar liefst vier tot zes miljoen euro waard is.

Het werk ‘De bespotte Christus’ toont Christus te midden van een menigte mannen met een grimmige, norse uitdrukking. Het houten paneel is 28,5 centimeter bij 20,3 centimeter en maakte vermoedelijk deel uit van een reeks die de lijdensweg en de kruisiging van Christus afbeeldde. Tot op heden zijn er nog twee andere onderdelen van deze reeks bekend: ‘De geseling van Christus’ en ‘Maagd met het getroonde kind en omringd door twee engelen’.

Houtworm

“Je kan de tunneltjes volgen die de wormen hebben gemaakt,” zegt Turquin verwijzend naar de sporen van houtworm in het paneel. Het veelluik werd volgens hem doorgezaagd, waardoor de eeuwenoude sporen zichtbaar werden. Alle drie de bekende panelen hebben gelijkaardige patronen. “Het is hetzelfde populierenpaneel. We hebben objectief bewijs dat het van deze kunstenaar is,” aldus de expert.

Emotie

Aan de hand van infraroodreflectografie - waarbij het schilderij onderzocht wordt met infrarood licht om beschadiging te vermijden - kon worden vastgesteld dat het werk in uitstekende staat is, klinkt het bij Turquin. “Cimabue is een belangrijke schilder,” stelt hij, ‘en musea - voornamelijk in Italië - dromen ervan om er een in hun bezit te hebben.’

Cimabue brak met de vaste stijl van de byzantijnse kunst en gaf zijn personages een ziel, wat de komst van de Renaissance aankondigde. “Zelfs al is het schilderij sober, er is een emotie in de gezichten en de bewegingen,” aldus Turquin.

Het werk wordt op 27 oktober geveild. Het is de eerste keer in tientallen jaren dat er een tableau van Cimabue onder de hamer gaat. Hoe de mevrouw uit Parijs aan het schilderij komt, weet ze niet meer. Het hing in haar herinnering ‘al eeuwen in de keuken’. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden