Kunstwerk voor Nouri op pleintje Geuzenveld

Op het pleintje in Geuzenveld waar Abdelhak Nouri altijd voetbalde is zaterdag als eerbetoon een kunstwerk onthuld.

Op het pleintje waar Ajacied Abdelhak Nouri een groot deel van zijn jeugd doorbracht, is zaterdag een kunstwerk voor hem onthuld Beeld Jean-Pierre Jans
Op het pleintje waar Ajacied Abdelhak Nouri een groot deel van zijn jeugd doorbracht, is zaterdag een kunstwerk voor hem onthuldBeeld Jean-Pierre Jans

Op dit pleintje bracht de 21-jarige Ajacied een groot deel van zijn jeugd door. Op initiatief van zijn vrienden is nu ter ere van hem een kunstwerk gemaakt. Zaterdagavond werd het onder grote belangstelling van buurtbewoners gepresenteerd aan de familie Nouri.

Nouri werd vorig jaar tijdens een ­oefenwedstrijd in Oostenrijk tegen Werder Bremen getroffen door een hartstilstand. Hij liep daarbij ernstige en blijvende hersenschade op en sindsdien verkeert hij in zeer lage staat van bewustzijn.

Kleine versie
Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door Street Art Museum Amsterdam. Een groot doek waar de voetballer en de Johan Cruijff Arena in zijn verwerkt siert nu de omheining van het veld. Bij de ingang van het plein wordt nog een kleine versie geplaatst en de familie Nouri krijgt een exemplaar voor thuis.

Het rugnummer in de middencirkel en het kunstwerk zijn slechts het begin. "De komende tijd gaan we deze publieke ruimte door en voor de bewoners van Geuzenveld inrichten," zegt projectmanager Ivar Schreurs. "Het initiatief komt van de vrienden van Nouri. In samenspraak met buurtbewoners gaan we hier nu werk van maken. Vanavond is de officiële aftrap van dit project."

"Het is een hele eer," zegt Mohammed Nouri, de vader van Abdelhak. "Het is een mooi kunstwerk en het is geweldig om zo veel mensen hier bij elkaar te zien voor Abdelhak. We zijn iedereen hier heel dankbaar voor."Steun voor naamswijziging

Naamswijziging
Het pleintje is tien jaar geleden vernoemd naar Nigel de Jong, de 81-voudig international. Buurtbewoners hebben het plein omgedoopt tot het A. Nouriplein. Op dit moment is de gemeente bezig de naamswijziging ook officieel door te voeren. De moeder van De Jong, Marja Woldberg, was zaterdagavond aanwezig om te benadrukken dat haar zoon ook achter de naams­wijziging staat.

Na de onthulling werd nog een voetbalwedstrijd gespeeld. Vrienden en familie van Abdelhak Nouri speelden tegen iedereen die meewerkt aan de verwezenlijking van het A. Nouriplein. Alle spelers droegen het rugnummer 34.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden