Kunstwerk Van der Laan komt op zuil Mercatorplein

Het eerbetoon aan de vorig jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan komt op de zuil van de parkeergarage op het Mercatorplein.

Het Parool
null Beeld Google Maps
Beeld Google Maps

Het kunstwerk, waarin de beroemde uitspraak 'zorg goed voor de stad en voor elkaar' is verwerkt, zal naar verwachting mei 2019 worden onthuld.

Vorige maand werd al bekend dat het kunstwerk op het Mercatorplein zou komen. Liesbeth de Looper, indiener van het plan, sprak haar voorkeur uit voor de Baarsjes, de wijk waar Van der Laan lang woonde. Het Mercatorplein kwam snel bovendrijven als favoriete locatie van de buurt, in het bijzonder de hoek met de Jan Evertsenstraat.

Vertraging
De precieze locatie van het citaat werd vrijdag, precies een jaar na het overlijden van Van der Laan, bekendgemaakt. Het overleg met betrokken pandeigenaren liep moeizaam, omdat sommigen liever geen kunstwerk op hun muur zagen verschijnen.

Mede om die reden is uiteindelijk gekozen voor de witte zuil bij de ingang van de parkeergarage op het plein, tegenover Café Zurich. De parkeergarage is eigendom van de gemeente.

De volgende stap is het ontwerp van het kunstwerk. Amsterdammers mogen ideeën insturen waarop vervolgens gestemd kan worden. Het winnende ontwerp wordt naar verwachting op 31 januari 2019 bekendgemaakt.

Lees ook: Waart de geest van Van der Laan nog rond in de stad?

null Beeld -
Beeld -

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden