Kunstwerk 'Les pisseurs d'Amsterdam' kan weer een zomer niet plassen

Les pisseurs d'Amsterdam, de beelden van de Kameroense kunstenaar Pascale Tayou onder het viaduct van de Groesbeekdreef in Zuidoost, moeten ook deze zomer hun plas ophouden.

Beeld Ruud van Zwet

De stichting die verantwoordelijk is voor het beheer, heeft nog steeds geen geld kunnen vinden voor het onderhoud van de zes beelden, dat inclusief het schoonmaken van de pompen en de energierekening jaarlijks enkele duizenden euro's kost.

'Heel vervelend,' zegt Monique Brewster namens de stichting Straat van Sculpturen, die verantwoordelijk was voor de gelijknamige kunstmanifestatie in 2009, over de vorig jaar genomen maatregel de pompen uit te schakelen en de waterende mannen droog te zetten.

De zes plasten in hun goede tijd vijf maanden per jaar. Buiten de zomerse maanden staat de beeldengroep op non-actief.

Tayou was één van de kunstenaars die een werk aanleverden voor Straat van Sculpturen. De zes waterende mannen - elk het evenbeeld van de maker, die zichzelf na zijn verhuizing van Kameroen naar België portretteerde als een exotische variant van het bekende Manneke Pis - trokken van meet af aan veel belangstelling en behaalden in 2010 een tweede plek bij de verkiezing van de Amsterdamse Straatkunstprijs.

Economische crisis
In 2012 kwam er een einde aan het artistieke geklater. Als gevolg van de economische crisis slaagde de stichting er niet in de benodigde middelen te verzamelen voor een nieuwe manifestatie.

'Sindsdien zijn we een slapende stichting zonder middelen,' zegt Brewster. 'En zijn we op zoek naar partijen die ons willen helpen met het onderhoud. Maar het is heel moeilijk sponsoren te vinden die zich voor langere tijd willen verbinden aan een kunstwerk.'

Goede hoop
In 2012 bleek Waternet nog bereid een eenmalige donatie te doen waarmee het kunstwerk kon blijven klateren. Brewster: 'Daarna zijn we met het stadsdeel Zuidoost in overleg getreden over de overdracht van de beeldengroep. De andere beelden van Straat van Sculpturen zijn al eerder overgedragen aan het stadsdeel, maar Les pisseurs zijn een speciaal geval vanwege de hoge kosten die met het beheer gemoeid zijn.'

Desondanks verwacht Brewster dat de problemen na de zomer zullen worden opgelost. 'We hebben in het voorjaar een akkoord op hoofdlijnen bereikt met de verantwoordelijke portefeuillehouder. Ik reken erop dat we na de zomervakantie de overdracht snel zullen kunnen regelen en de boeken eindelijk kunnen sluiten. Iedereen vindt het belangrijk dat de mannen weer gaan doen wat ze moeten doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden