Kunstwerk Jeff Koons te zien in de Nieuwe Kerk

Een van de Gazing Ball Paintings van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons is tussen februari en april te zien in de Nieuwe Kerk.

Het Parool
De blauwe bal rust op een plaat die uit het schilderij steekt. Beeld De Nieuwe Kerk
De blauwe bal rust op een plaat die uit het schilderij steekt.Beeld De Nieuwe Kerk

Het kunstwerk bestaat uit een geschilderde replica van Madonna en kind met vier heiligen, een kunstwerk van de Italiaanse renaissanceschilder Perugino, en een blauwe glazen bol die op een plaat ligt die uit het schilderij steekt. Het effect van de bol is dat de bezoeker gereflecteerd wordt in het schilderij.

Koons kopieerde in totaal 35 beroemde werken om ze vervolgens van een blauwe bal te voorzien. Zo kreeg de Mona Lisa een bal in haar armen, en werden ook werken van Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn van een glazen bol voorzien. In een eerdere reeks waren het juist witte standbeelden die door Koons werden verrijkt.

Het specifieke werk gebaseerd op het schilderij van Perugino wordt in de Nieuwe Kerk in zijn eentje getoond. Het schilderij is onderdeel van de serie Meesterwerk van de kerk, waarin elk jaar een ander 'meesterwerk' solo centraal staat. Het gaat om werken die bijna nooit worden uitgeleend én een religieuze of spirituele lading hebben.

Vorig jaar was Pentecostés van El Greco te bewonderen. Gazing Ball Painting van Koons is te zien van 17 februari tot en met 18 april.

Het hele werk. Beeld De Nieuwe Kerk
Het hele werk.Beeld De Nieuwe Kerk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden