Plus

Kunstwerk De Baadster teruggeplaatst bij Marnixbad

Na 15 jaar is het kunstwerk De Baadster van de stadsbeeldhouwer Hildo Krop (1884-1970) teruggeplaatst op de gevel van het Marnixbad.

Kunstwerk De Baadster van de stadsbeeldhouwer Hildo Krop. Beeld Lin Woldendorp
Kunstwerk De Baadster van de stadsbeeldhouwer Hildo Krop.Beeld Lin Woldendorp

De Baadster is weer terug! Veel zwemmers kunnen zich het beeld van Hildo Krop dat aan de gevel van het Marnixbad hing nog voor de geest halen. Het leidde woensdagochtend, volgens de persvoorlichter van het bad, tot heftige reacties. "Veel mensen die al heel lang hier komen zwemmen raakten geëmotioneerd."

Krop vervaardigde De Baadster voor het zwembad in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het beeld, van Franse kalksteen en 188 centimeter hoog, stelt een vrouwelijk naakt voor met lang, golvend haar dat overgaat in een golvende baan water.

Deze waternimf sierde de gevel van de oude was-en badgelegenheid vanaf 1955, een jaar voor het gemeentebestuur Krop als eerbetoon de titel stadsbeeldhouwer toekende. Tegen die tijd had Krop Amsterdam al bezaaid met zijn beelden en beeldhouwwerk aan vele bruggen en panden.

Sloop
Bijna vijftig jaar hing De Baadster over de Marnixstraat uit te kijken. Tot het Marnixbad, dat officieel de naam 'Gemeentelijk Was-, Bad- en zweminrichting Marnixbad' droeg, in 2004 in opdracht van de gemeente werd gesloopt om op die plek een nieuw sportcomplex te laten herrijzen.

Ook het beeld van Krop dreigde met de slopershamer tot puin te worden gelagen. Een wakkere kleinzoon van de stadsbeeldhouwer wist dat gelukkig nog op tijd te voorkomen. "Als erfgenaam wilde ik weten wat er met het beeld van mijn opa zou gaan gebeuren," zei hij in een interview in de Volkskrant.

"Er kwam alsmaar geen antwoord, ik overwoog zelfs om de sloop stop te laten zetten. Wat zou er gebeurd zijn als ik het erbij had laten zitten? Uiteindelijk kreeg ik de belofte dat het beeld zorgvuldig zou worden verwijderd en teruggeplaatst in de nieuwbouw."

Van terugplaatsing kwam niets. Het beeld verdween naar de kunstopslag van de gemeente. Vijftien jaar verbleef De Baadster tussen tweedehands meubilair en andere afgedankte spullen. Het leek zelfs verdwenen, maar het Marnixbad en de gemeente werkten en speurden intensief samen om het beeld weer boven water te krijgen.

Nu hangt De Baadster er weer bij alsof het nooit ergens anders is geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden