Kunstraad wil kiosken Staalmanplein op monumentenlijst

De Amsterdamse Kunstraad wil de kiosken op het Abraham Staalmanplein in Nieuw-West op de monumentenlijst laten zetten. Nu dreigen die gesloopt te worden.

Maxime Smit
Het Abraham Staalmanplein in Nieuw-West. Beeld Dingena Mol
Het Abraham Staalmanplein in Nieuw-West.Beeld Dingena Mol

De Kunstraad komt tegen de sloopplannen in verweer in een advies aan de bestuurscommissie Nieuw-West en aan de wethouders Ivens (Wonen) en Ollongren (Cultuur). In het advies schrijft de Kunstraad dat de paviljoens 'van bijzondere stedenbouwkundige waarde' zijn.

Op dit moment wil woningcorporatie De Alliantie de gebouwtjes slopen. Het gaat om drie kiosken. Op die plek moeten twintig sociale huurwoningen komen.

Het Abraham Staalmanplein werd in 1956 gebouwd als onderdeel van het Amsterdams Uitbreidingsplan van architect Cornelis van Eesteren. De inrichting van het plein werd gedaan door architecten Keesman en Staal. Het plein moest ruimtelijk en licht zijn. De kiosken zijn expres laag gebouwd zodat je er overheen kunt kijken, waardoor het plein een open ruimte blijft.

Bedrijfsruimte
'Het Staalmanplein is binnen Amsterdam een uniek en nog vrijwel intact voorbeeld van dit modernistische gedachtegoed,' schrijft de Kunstraad, die dus wil dat de gebouwen een monumentenstatus krijgen. "Het is nu aan het stadsdeel om die status te geven," aldus Guikje Roethof, algemeen secretaris van de Kunstraad.

In eerdere jaren adviseerden stedenbouwkundigen ook al om het Staalmanplein en de kiosken als monument aan te merken.

De kiosken zelf zijn overigens te huur als bedrijfsruimte. Zo zit in een van de gebouwen een kapper.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden