Kunstraad: verhoog subsidies om schade corona te compenseren

De inkomstenderving van kunstenaars door het coronavirus moet deels door de gemeente worden goedgemaakt, via een tijdelijke verhoging van de subsidie, vindt de Kunstraad.

Ook in het DeLaMar Theater zijn de voorstellingen tot 6 en met april afgelast. Beeld ANP
Ook in het DeLaMar Theater zijn de voorstellingen tot 6 en met april afgelast.Beeld ANP

Dat staat in een ongevraagd advies van Kunstraad, ondertekend door voorzitter Felix Rottenberg en algemeen secretaris Guikje Roethof. Volgens hen zijn de maatregelen om veel openbare bijeenkomsten af te gelasten wegens de uitbraak van het coronavirus, een ramp voor artiesten, musici, acteurs en technici. Hun honoraria hangt samen met het aantal voorstellingen, die tot 1 april bijna allemaal niet doorgaan.

Deze beroepsgroep zou volgens Rottenberg en Roethof bovendien nauwelijks buffers hebben kunnen opbouwen ‘ten gevolge van het hoge ambitieniveau, waar het publiek van profiteert’.

Daarom is het volgens het duo nu tijd dat de gemeente, de podia en het publiek samen de portemonnee trekken voor deze beroepsgroep. Een deel van de oplossing zit in de tijdelijke verhoging van de gemeentelijke subsidie, adviseert de Kunstraad. Welke bedragen precies nodig zijn, staat niet in het advies.

Acute problemen

Wel staat er dat de steun snel moet komen. ‘Passende compenserende maatregelen voor deze groep dulden geen uitstel, omdat het hier gaat om Amsterdammers die acuut in de problemen zijn gekomen.’

In Den Haag wordt momenteel gesproken over een verruiming van de bijstandsregeling voor zelfstandigen, waarvoor kunstenaars en artiesten in aanmerking zouden kunnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden