Kunstraad: Stedelijk krijgt verloren wereldreputatie niet meer terug

De wereldtop is voor het Stedelijk Museum onhaalbaar, zegt voorzitter Gerard de Kleijn van de Amsterdamse Kunstraad (AKR). 'Het Stedelijk had een wereldreputatie. Het streven was die terug te krijgen, maar we leven nu in een andere tijd. Dit type museum, met dit budget, haalt het wereldpodium niet. Kijk naar wat wordt gebouwd in Azië en de Arabische wereld, de budgetten daar. Daar is niet tegenop te concurreren,' zegt De Kleijn.

De nieuwbouw van het Stedelijk Museum is voltooid. Beeld epa
De nieuwbouw van het Stedelijk Museum is voltooid.Beeld epa

De ambities voor het Stedelijk werden tot nu door museumdirecties en wethouders neergezet in termen van 'internationale top' en 'Champions League', erkent De Kleijn. 'Daarmee is ook de verbouwing binnengehaald. Het zal zeker veel mensen trekken, maar meedoen aan de wereldtop zou véél meer kosten dan met het budget nu mogelijk is. Dat moet je durven zeggen, anders krijg je torenhoge verwachtingen die je niet waar kunt maken.'

Op de website van de AKR schrijft De Kleijn dat het Stedelijk met het gevraagde, nu omstreden subsidiebedrag van 15,5 miljoen 'verreweg het beste, meest spraakmakende museum voor moderne kunst in Nederland kan worden met een gezaghebbende say in het buitenland'. Bij minder subsidie moet het museum nieuwe plannen maken, meent De Kleijn: 'De AKR is geen voorstander van een slap aftreksel van het huidige plan. Dan krijg je slappe soep.' (Loes de Fauwe)

LEES MEER IN HET PAROOL VAN VANDAAG

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden