Kunstraad: Stedelijk krijgt niet meer geld

AMSTERDAM - De Amsterdamse Kunstraad adviseert de gemeente niet meer geld te geven aan het Stedelijk Museum dan het nu al krijgt.Dat schrijft de raad in een vrijdag verschenen advies over te verstrekken kunstsubsidies. Volgens het adviesorgaan moet de culturele instelling de komende jaren 12,3 miljoen euro per jaar krijgen.

Deze week bleek dat het Stedelijk 2 miljoen euro per jaar extra had gevraagd. Dat geld is onder meer nodig omdat de exploitatiekosten van het in verbouwing zijnde museum na de heropening in december 2009 hoger zijn dan gedacht.

De Kunstraad adviseert verder de subsidie aan negentien culturele instellingen te beëindigen. Daaronder is Koninklijk Theater Carré. Reden is dat de programmering ''geen overtuigend eigen gezicht'' heeft en ''een doorwrochte marktanalyse ontbreekt''.

Ook debatcentrum Felix Meritis moet geen geld meer krijgen, vindt de adviesraad. In de voorgestelde programmering ''is de relatie met kunst en cultuur niet altijd even gemakkelijk te leggen''. Ook het Nederlands Filmmuseum verdient niet langer subsidie.

De hoofdstad moet volgens de raad een aantal organisaties minder geld geven. Zo zou het Amsterdams Uitburo 200.000 euro per jaar minder moeten krijgen, waardoor de jaarlijkse subsidie op 1,3 miljoen euro zou uitkomen. Doordat de organisatie vorig jaar personeel de laan uitstuurde en het eigen kaartverkoopsysteem stopte, maakt het namelijk minder kosten.

Sommige kunstinstellingen zouden juist recht hebben op meer subsidie. De Stadsschouwburg moet 6,1 miljoen euro per jaar krijgen, 300.000 euro meer dan nu. Reden is dat ''ambitie, geestdrift en visie'' uit de plannen spreekt. Het Museum Ons' Lieve Heer op Solder verdient jaarlijks 245.000 extra, wat het totaal op ruim 564.000 zou brengen.

Een aantal culturele organisaties moet volgens de raad voor het eerst subsidie krijgen. Zo hebben het dancefestival 5 Days Off en het cultfestival Robodock elk recht op 50.000 euro, vinden de deskundigen.

De aanbevelingen van de Kunstraad betreffen de periode 2009 tot en met 2012. Het adviesorgaan beoordeelde subsidieaanvragen van 259 theaters, musea en festivals. Het te verdelen budget is 75 miljoen euro per jaar. De gemeente is niet verplicht het advies op te volgen, maar doet dat wel vaak. (ANP)

Vandaag in de krant:

Advies van Kunstraad hakt erin

'Sponsoring te positief voorgesteld'

Grachtengordel slokt meeste subsidie op

Nieuwe gebouwen doen kosten oplopen

18-04-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden