Kunstraad: Cultuursector te weinig divers in stad

De kunstsector in Amsterdam heeft nog een slag te slaan als het gaat om diversiteit, stelt de Kunstraad. Binnen de sector is sprake van een 'blinde vlek' waardoor de potentie in stadsdelen als Nieuw-West en Zuidoost onvoldoende wordt benut.

Van Gogh Museum Beeld anp
Van Gogh MuseumBeeld anp

Kunstraadvoorzitter Felix Rottenberg overhandigde de 'verkenning van het culturele landschap' donderdag in Het Sieraad aan wethouder Touria Meliani en Tirza de Fockert, voorzitter van de raadscommissie Kunst, Diversiteit en Democratisering.

Waar wethouder Kajsa Ollongren in het vorige Amsterdamse kunstenplan nog inzette op internationalisering en Den Haag bij monde van ­minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven pleit voor regionale spreiding, wil de Kunstraad dat gesubsidieerde instellingen de wijken ingaan en werk maken van verjonging, vernieuwing én inclusiviteit.

Afspiegeling
Het is de vraag in hoeverre de instellingen, de programmering, het publiek en de partners een afspiegeling vormen van de Amsterdamse bevolking, stelt Rottenberg in de verkenning, die de Kunstraad op verzoek van de gemeente heeft gemaakt ter voorbereiding op de Hoofdlijnennota 2012-2024.

"Hoewel diversiteit en inclusie steeds belangrijker zijn geworden in de multiculturele stad, is de cultuursector er nog lang niet," aldus Rottenberg en de Kunstraad.

"Het personeelsbestand van de grote instellingen is weinig divers, de doorstroming laat te wensen over, zowel op bestuurlijk niveau als wat betreft de programmeurs. Het gevolg is een blinde vlek; het leidt ertoe dat sommige genres en creatieve ontwikkelingen in subculturen niet of niet snel genoeg worden gezien."

Nieuwe wijken
In de nieuwe wijken kunnen de kunsten volgens hem 'groeien en nieuwe allianties aangaan'. "Het is een uitdaging voor de sector om met nieuwe verhalen een groter publiek te laten genieten van de schoonheid, de urgentie en de humor die in veel optredens en kunstwerken besloten ligt."

De Kunstraad vraagt aandacht voor een aantal wijken. In Nieuw-West moet een inhaalslag worden gemaakt. De viering van vijftig jaar Bijlmer heeft duidelijk gemaakt dat de potentie van Zuidoost onvoldoende wordt benut. De gebiedsuitbreiding in 'Amstel 3' biedt volgens de Kunstraad kansen voor een kunsthal ter plaatse.

verkenning.kunstraad.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden