Kunstmuseum Bern accepteert erfenis Gurlitt

Het Kunstmuseum in Bern aanvaardt de erfenis van de Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt. Dat heeft het museum vandaag bekendgemaakt.

Het Kunstmuseum in Bern Beeld afp
Het Kunstmuseum in BernBeeld afp

Gurlitt waakte, tot hij in mei overleed, over 1280 kunstwerken die hij van zijn vader had geërfd. De autoriteiten in Gurlitts woonplaats München legden in 2012 beslag op de verzameling, omdat die werken zou omvatten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's van joden waren geroofd. Gurlitt liet zijn collectie, minus de werken die roofkunst blijken te zijn, na aan het Kunstmuseum.

De verzameling blijft volgens museumdirecteur Christoph Schäublin voorlopig in Duitsland, zodat een onderzoekscommissie de herkomst van de werken kan vaststellen. Duitsland neemt de kosten voor de teruggave van eventuele geroofde kunst aan de wettige erfgenamen op zich. 'In de loop van 2015' volgt een tussenrapport, aldus Schäublin.

'De winst is nu dat een taskforce wordt opgezet om de erfgenamen op te sporen', zegt Rolf Bos, correspondent van de Volkskrant in Duitsland. Hij was vandaag aanwezig bij de persconferentie in Berlijn waar bekend werd gemaakt dat het Kunstmuseum de collectie accepteert. 'Maar het opsoren wordt een langdurig proces en een hels karwei. Het is ontzettend moeilijk om erfgenamen, na zoveel jaar, nog op te sporen. Ook gaat het de Duitse belastingbetaler miljoenen euro's kosten. In dit opzicht is deze oplossing voor Zwitserland een hele goede deal.'

Roofkunst
Of de kunstverzameling ook echt in Bern belandt is nog onduidelijk. Eerst moet de rechter zich uitspreken over de aanspraken van een nicht van Gurlitt op de nalatenschap. Die bevat onder meer werken van Picasso en Chagall. Alle kunstwerken die naar Zwitserland gaan, zijn binnenkort terug te vinden op een speciale website.

De nazi-top bevatte veel verwoede kunstrovers die het onder meer hadden voorzien op eigendommen van Joodse Europeanen die door de nazi's stelselmatig werden vermoord. Deze 'roofkunst' is voor een belangrijk deel niet teruggevonden. Gurlitts vader, kunsthandelaar Hildebrand (1895-1956), deed tijdens de nazidictatuur ondanks zijn problemen met de nazi's goede kunstzaken. Daarom zou een deel van de familiecollectie roofkunst kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden