Kunstmissie naar New York zet kwaad bloed

Vrijwel iedereen die ertoe doet in de Nederlandse kunstwereld is afgereisd naar New York voor een culturele missie. Grote afwezige: de minister van Cultuur. Amsterdam heeft de leiding.

Bussemaker: 'Ik heb besloten niet mee te gaan' Beeld anp
Bussemaker: 'Ik heb besloten niet mee te gaan'Beeld anp

Ruim honderd directeuren en artistiek leiders uit de Amsterdamse cultuursector stappen woensdag uit het vliegtuig in New York. Het is de eerste keer dat een gemeente een zware delegatie optuigt voor een culturele missie.

Dergelijke missies worden doorgaans geleid door de verantwoordelijke bewindspersoon in Den Haag, in dit geval PvdA-minister Jet Bussemaker van Cultuur.

Amsterdamse wethouder
Maar voor deze missie is zij gepasseerd: de leiding is in handen van de Amsterdamse wethouder Kunst en locoburgemeester Kajsa Ollongren. De D66'er, ooit werkzaam als rechterhand van premier Mark Rutte, lijkt zich daarmee te profileren richting de verkiezingen van maart 2017.

Bussemaker heeft Amsterdam om opheldering gevraagd. "Ik heb de gemeente aangesproken omdat er ook veel instellingen meereizen die landelijk subsidie ontvangen."

Het gaat om onder meer het Idfa, het Van Gogh Museum, het Holland Festival en De Nationale Opera.

Puur Amsterdamse missie?
De deelname aan deze missie wil Bussemaker 'aan de instellingen zelf overlaten'. "Ik beschouw dit als een Amsterdamse missie. Ik ga over het cultuurbeleid nationaal."

Een puur Amsterdamse missie is het echter niet: het Internationaal Film Festival in Rotterdam gaat bijvoorbeeld ook mee, net als het Frans Halsmuseum (Haarlem) en het Nederlands Dans Theater (Den Haag).

Workshop citymarketing
Pas nadat Bussemaker verhaal had gehaald, werd ze door de gemeente gevraagd om ook mee te gaan. Tout cultureel Amsterdam - 'alle kunstenaars en culturele instellingen in de stad en regio', aldus Ollongren - was toen al door de gemeente uitgenodigd.

"Ik heb besloten niet mee te gaan," zegt Bussemaker. "Ik stimuleer internationalisering, maar alleen als we er veel kunnen bereiken en ook iets kunnen terughalen. Niet omdat New York zo'n leuke stad is."

Eerste succes
Volgens Ollongren kan het de stad wel degelijk banen opleveren. "Kunst en cultuur is een volwaardige industrie, en levert economische waarde en banen op voor steden als Amsterdam en New York." De kosten - en baten - van de missie worden pas achteraf berekend.

Deelnemers volgen in New York onder meer een cursus fondsenwerven en een workshop citymarketing en spreiding van toerisme.

Ollongren kan woensdag alvast een mooi succes melden: als onderdeel van de samenwerking tussen New York en Amsterdam breidt start-uphub B. Amsterdam uit naar New York. B. Amsterdam betrekt een enorm pand in Brooklyn. Ook op cultureel vlak wordt verwacht dat er samenwerkingsverbanden worden aangekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden