Kunstenares eist plek voor omstreden Westland Wells in Zuid

Kunstenares Femke Schaap eist van de gemeente dat haar omstreden videokunstwerk Westland Wells alsnog een plek krijgt op de Theo­phile de Bockstrook in Zuid.

Inzet van strijd: videokunstwerk Westland Wells Beeld Videowerk Femke Schaap
Inzet van strijd: videokunstwerk Westland WellsBeeld Videowerk Femke Schaap

Donderdag staat Schaap voor de rechter in een kort geding tegen het stadsdeel Zuid dat in april na zeven jaar van voorbereidingen afzag van plaatsing van het kunstwerk.

Reden was het verzet in de buurt tegen de komst van het uit drie delen bestaande werk waarop na zonsondergang beelden van stromend water te zien zijn.

Schaap eist dat de gemeente haar contractuele verplichtingen nakomt, en het kunstwerk alsnog een plaats geeft. Bij voorkeur op de uitgekozen plek op de Theophile de Bockstrook, anders op een andere plek met prestige in de stad, zoals het wordt omschreven in de dagvaarding.

Advocaat Marcel de Zwaan noemt het namens de kunstenares onacceptabel dat het stadsdeelbestuur in Zuid na het doorlopen van een lange procedure te elfder ure besloot de plaatsing van Westland Wells toch niet door te zetten. 'Vermoedelijk uitsluitend uit publicitaire en partijpolitieke overwegingen,' schrijft de raadsman in de dagvaarding.

Bezwaarschriften
Eind november 2014 was onder aanvoering van een nieuwe buurtbewoner massaal verzet ontstaan tegen de komst van het videokunstwerk op de groenstrook. Dat leidde tot meer dan honderd bezwaarschriften die in februari van dit jaar door de bezwaarschriftencommissie ongegrond werden verklaard.

De Zwaan omschrijft het verzet als stemmingmakerij op aantoonbaar onjuiste gronden: de tegenstanders voorspelden epileptische aanvallen als gevolg van de projecties, en dodelijke ongevallen met spelende kinderen.

Financieel belang
Het verzet kreeg een politieke dimensie toen de fracties van CDA en VVD in de gemeenteraad vroegen om maatregelen tegen het kunstwerk.

Volgens de advocaat is de gang van zaken 'belastend en beschadigend' geweest voor de kunstenares die internationaal een goede reputatie geniet als maker van videoinstallaties.

Schaap heeft ook een financieel belang bij de zaak: de financiering voor Westland Wells van ruim twee ton is rondgekomen onder de voorwaarde dat het kunstwerk volgens plan zou worden uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden