Kunstenaars willen NDSM-loods kopen

AMSTERDAM - Kunstenaars op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord willen de loods met ateliers kopen en het terrein rond de culturele broedplaats gaan beheren.Zij zijn het niet eens met de plannen van stadsdeel Noord. Dat wil de loods aan woningbouwcorporatie De Principaal verkopen.

In totaal zou het daarbij gaan om ongeveer tien miljoen euro: 5,7 miljoen voor de hal plus een 'renovatieverplichting' van vier miljoen euro.

Op de werf werken ongeveer driehonderd kunstenaars en ambachtslieden. Zij zijn bang dat als De Principaal de zaak overneemt, de werf een meer commercieel karakter krijgt. ''Om te voorkomen dat de commercie oprukt, willen we ontwikkeling van terrein en hal in eigen hand houden,'' aldus kunstenares Marieke van Ditshuizen.

Ondernemersvereniging De Toekomst wil via een lening bij het Vastgoed Cultuurfonds de loods zelf overnemen voor 5,7 miljoen euro, zegt voorzitter Simon Rhebergen. In dit fonds kunnen particulieren tegen een fiscaal aantrekkelijk tarief geld steken in culturele projecten.

''Het stadsdeel zegt dat de renovatie urgent is, maar een aantal dingen is al uitgevoerd. Het dak en de oostkant zijn gedaan,'' aldus Rhebergen.

''Als nauw betrokkenen kunnen we de zaak goed beheren. we willen een professionele beheerclub in het leven roepen die erop toeziet dat regels worden nageleefd en huur wordt betaald.''

Rob Post, voorzitter van stadsdeel Noord, noemt het plan van de gebruikers van de loods 'weinig concreet'.

''Ik geloof er niet in. Het zijn kunstenaars, geen grootgrondbezitters. Schoenmaker houd je bij je leest. Misschien kunnen de kunstenaars een deel van de hal kopen. We willen ze wel heel graag betrekken bij de ontwikkeling van het terrein.''

De vorige beheerder, stichting Kinetisch Noord, veroorzaakte een huurachterstand.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden