Kunstenaars waarschuwen voor verdwijnen van ateliers

Meer dan twintig groeperingen van Amsterdamse kunstenaars vrezen dat Amsterdam als cultuurstad ten onder gaat nu woningcorporaties met hun atelierruimtes in de maag zitten.

Maxime Smit
Kunstenaar Leo Wijnhoven kreeg in augustus te horen dat hij per oktober na 27 jaar zijn atelier leeg moet opleveren. Beeld Rink Hof
Kunstenaar Leo Wijnhoven kreeg in augustus te horen dat hij per oktober na 27 jaar zijn atelier leeg moet opleveren.Beeld Rink Hof

Dat doen zij naar aanleiding van onder andere het verhaal van de Amsterdamse kunstenaar Leo Wijnhoven, van wie de huur van zijn atelier in twee maanden tijd nagenoeg werd verdubbeld door woningcorporatie De Key. SP-raadslid Nelly Duijndam had daar raadsvragen over gesteld.

'Kunstenaars zijn essentieel voor een creatieve stad,' schrijven de kunstenaars in het manifest. 'Deze kan niet bestaan zonder betaalbare ateliers en woon-werkpanden. Als kunstenaars niet meer in Amsterdam kunnen werken en wonen, is Amsterdam geen cultuurstad meer.'

Te hoge huur
Sinds woningcorporaties zich volgens de Woningwet 2015 op hun kerntaak moeten richten - het aanbieden van sociale woningen - bestaat de vrees dat de ateliers die zij in beheer hebben op de vrije markt belanden. En op de vrije markt worden voor veel kunstenaars te hoge huurprijzen gehanteerd. Woningcorporaties verhuren in Amsterdam circa 775 ateliers en atelierwoningen.

"Veel kunstenaars vragen zich af wat er met hun ateliers gaat gebeuren," zegt Peter van den Bunder van FNV Kunstenbond. "Woningcorporaties worstelen er ondertussen zelf ook mee. Dat maakt dat we dit nú moeten agenderen."

Het manifest wordt donderdagochtend aangeboden tijdens de Raadscommissie Jeugd en Cultuur en is onder andere ondertekend door FNV Kunstenbond, kunstenaars van Loods 6 en Platform BK.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden