Plus

Kunstenaars tijdelijk in voormalig politiebureau: 'Heel romantisch'

In het oude politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal huist nu kunstenaarsgroep Unscrupulous. 'Wij willen in onze kunst ook gewetenloos zijn.'

Jesse Beentjes
Het atelier van Kavelaars in het oude politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal Beeld Eva Plevier
Het atelier van Kavelaars in het oude politiebureau aan de Nieuwezijds VoorburgwalBeeld Eva Plevier

Het leegstaande politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal 104-108 is uitgewoond. Vorig jaar vertrokken de agenten en verzonk het oude handelsgebouw in een verlaten stilte.

De muren zijn gelig verkleurd, er hangen beduimelde, geplastificeerde bordjes met teksten als 'geen ­recherchestukken laten liggen' op ramen en rode waarschuwingsstickers melden dat pepper­spray en wapens in bepaalde ruimtes niet toegestaan zijn.

Er zijn lijsten van 'bekende drugsdealers' en de celdeuren staan allemaal wagenwijd open, maar het alarm werkt nog. Vanwege de centralisatie en het afnemend aantal wijkteams werden vier bureaus in het centrum gesloten.

Het statige pand uit 1911, bekend als Gebouw Congo, huisvestte voordat het politiebureau er in de jaren negentig in kwam de firma Crone, die in onder meer tabak, rubber en specerijen uit Indonesië handelde. Glas-in-loodramen en plaquettes herinneren aan die tijd.

Unscrupulous
In september wordt het pand gerenoveerd: er komen kantoren in. Tot die tijd biedt het onderdak aan een groep van vijf kunstenaars, die zich voor de gelegenheid 'Unscrupulous' noemen.

"Mensen zijn hier terechtgekomen omdat ze gewetenloos hebben gehandeld," zegt beeldend kunstenaar Denise Rosenboom. "En zo willen wij ook in onze kunst zijn. We willen patronen doorbreken, niet gehinderd zijn door ons geweten."

De groep bestaat verder uit Charlotte Bors, Merijn Kavelaars en de Italiaanse Roberta Leoni en Gaia Inserviente. De kunstenaars ontmoetten elkaar pas bij de bezichtiging van het pand, mogelijk gemaakt door antikraakbeheerder Ad Hoc.

In de voormalige kantoorruimtes staan nu doeken en hangen schetsen aan een waslijn. Rosenboom, over een nogal duister doek: "Dit heb ik hier gemaakt, geïnspireerd door de lijn tussen goed en kwaad. Deze mannen, met hun schrompelige piemel in de hand, zijn duidelijk iets kwaads van plan."

Voormalige vergader­kamer in het politiebureau Beeld Eva Plevier
Voormalige vergader­kamer in het politiebureauBeeld Eva Plevier
Denise Rosenboom, Merijn Kavelaars en Charlotte Bors (vlnr) Beeld Eva Plevier
Denise Rosenboom, Merijn Kavelaars en Charlotte Bors (vlnr)Beeld Eva Plevier

Een verdieping hoger huist Merijn Kavelaar. "Ik werk aan een serie schilderijen waarin ik onderdelen van de inscripties en krassen in de cellen verwerk. Sommige zijn erg clichématig, 'fuck the police' enzo. Maar ik vind het zo rauw, dat je zo kwaad bent dat je in muren gaat krassen."

Bors: "Toen ik hier voor het eerst 's avonds kwam, vond ik het echt eng. Al die deuren, al die geluiden."

Tijdelijkheid
De kunstenaars weten niet precies wanneer ze het pand uit moeten. Volgende week komen de eerste steigers, zodat de renovatie van boven naar beneden plaats kan vinden. Bors: "We zullen wel steeds dichter op elkaar komen te zitten, maar er is ruimte genoeg."

De groep is blij met de tijdelijkheid van het pand. "Het duurt maar kort, daardoor is de druk hoog. Soms is het net of we weer op de academie zitten. Een beetje kijken wat iedereen aan het doen is, nachten doorhalen. Heel romantisch, eigenlijk," zegt Rosenboom.

Unscrupulous opent vrijdag 2 september van 17.00 tot 22.00 een expositie in het voormalige politiebureau aan Nieuwezijds Voorburgwal 104-108. Ook te zien op zaterdag 3 september van 14.00 tot 18.00.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden