Plus

Kunstenaars dag in dag uit aan het schetsen op CS

Wie z'n trein had gemist, kon deze maand in de Amstelpassage van CS kunstenaars bezoeken die werkten aan het 'live tekenproject' Daily Traces. Woensdag worden de tekeningen verkocht.

Ov-reizigers die wat tijd willen doden, zijn welkom om een kijkje te nemen bij de tekenaars van project Dailey Traces. Beeld Carly Wollaert
Ov-reizigers die wat tijd willen doden, zijn welkom om een kijkje te nemen bij de tekenaars van project Dailey Traces.Beeld Carly Wollaert

De barman in de Amstelpassage van CS zit pal tegenover Unit 31D, waar sinds 4 januari dagelijks wordt getekend.

De tekenaars, die werken aan het project Daily Traces, houdt hij van achter zijn koffiemachine in de gaten. "Ze zien er vrolijk uit. Je zou zo mee willen tekenen," zegt hij.

Er lopen dan ook geregeld mensen bij de tekenaars naar binnen. "Wel veertig per dag," zegt beeldend kunstenaar Emmy Bergsma uit Zwolle. Zij is een van de initiatiefnemers van dit pop-uptekenlab.

Al een jaar wisselt ze met collega-tekenkunstenaars Liesje van den Berk, Marleen Kappe, Mirna Limon en Cathelijn van Goor bijna dagelijks tekeningen, schetsen en notities uit. Ze doen dat vooral om aan het tekenen te blijven. Tentoonstellen van de tekeningen is niet het doel, vooral 'de uitwisseling is waardevol'.

Vangst van de dag
"En plotseling kwam deze 'unit' hier vrij," zegt Bergsma. "Aan ons werd gevraagd of wij hier iets wilden ondernemen. Dezelfde avond hebben we het plan opgevat hier tekeningen te gaan maken. We wilden op een nieuw spoor komen, dat was de opdracht aan onszelf."

Dat lijkt te lukken. Juist doordat ze in wisselende samenstellingen tekenen, erover praten en ook samen aan projecten werken, gebeurt er iets bijzonders, aldus de makers.

Elke dag komt de 'vangst van de dag' aan de muur te hangen. Zo ontstaat een diverse collectie tekeningen. "Soms geven we een tekening door. De sfeer is hier heel ontspannen en natuurlijk. Dat maakt elke sessie boeiend."

Bergsma: "We hebben het bijvoorbeeld over hoe je begint. Zo leer je elkaars proces kennen. Sinds tien jaar teken ik alleen nog maar. Er is nog zo veel in te ontdekken en te onderzoeken, het vraagt alle aandacht."

Aangenaam verrast
Ondertussen komen er veel mensen langs, al dan niet met rolkoffer. Sommigen hebben alle tijd, omdat ze net hun trein hebben gemist.

"Laatst stapte er een Aziatische jongen binnen met zo'n grote koffer. Die tekende zelf een kwartier mee en ging toen weer verder. En er kwam een Russisch gezin binnen. Zij bleven maar kijken en vertrokken uiteindelijk blij en opgeladen. Ook geroutineerde kunstliefhebbers en verzamelaars stappen hier binnen om te zien wat we doen. Ze zijn vaak aangenaam verrast door het werk. Het levert echt mooie gesprekken op."

De groep nodigt ook collega-tekenaars uit. Vandaag tekent Lenneke van der Goot mee. "Iets samen maken is ontzettend leuk," zegt ze. "Het is een alibi om eens iets anders te doen."

Bergsma: 'Dit is een ongedwongen setting. Het is elke dag spannend wat er gaat gebeuren of wie er zal binnenstappen."

Elke avond bekijken ze met elkaar het resultaat. Aan de wand groeit het visuele dagboek naarmate de maand vordert. Het smaakt naar meer.

"We zijn al plannen aan het smeden voor een vervolg," zegt Bergsma. "Misschien hier, want het loopt goed en er komen veel geïnteresseerden langs. Maar we kunnen ook verder sporen. Naar Utrecht of wie weet Parijs."

Daily Traces. Dagelijks 12.00-20.00 uur in Unit 31D van de Amstelpassage op CS (geen ov-kaart nodig). T/m 31 januari. Op 31/1 worden van 17.00-20.00 uur de tekeningen verkocht. Prijs: 150 euro per stuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden