Kunstenaars atelier Lauriergracht in actie tegen verkoop pand

Het ateliergebouw op Lauriergracht 6 dreigt verkocht te worden. De kunstenaars in het pand hebben tot dinsdag om van de verkooplijst van de gemeente af te komen.

Nouschka van der Meijden
Het atelierpand ligt met een kleine ingang (links van de boom) aan de Lauriergracht. Beeld het atelier
Het atelierpand ligt met een kleine ingang (links van de boom) aan de Lauriergracht.Beeld het atelier

"We begonnen eind vorig jaar wat door te krijgen, toen de huur van de ateliers plotseling niet meer met vijf jaar werd verlengd," zegt Ronald de Jongh, vioolbouwer in het ateliergebouw in de binnenstad.

De kunstenaars werd niets verteld, maar via een contact bij de gemeente ontdekten ze dat ze op de voordrachtlijst stonden. "Dat is een lijst met panden die de gemeente mogelijk wil verkopen," zegt De Jongh. Inmiddels is hij bijna een jaar bezig de verkoop te voorkomen. Het besluit over zijn werkruimte valt dinsdag.

De mogelijke verkoop is onderdeel van een breder plan van de gemeente om een deel van het eigen vastgoed af te stoten. Regelmatig verschijnt een kleine lijst met panden voor het college om over te stemmen.

Brochure op bureaus
Afgelopen donderdag pakte De Jong zijn kans om de gemeente toe te spreken. "De wethouder leek niet meteen overtuigd, maar via de griffier heb ik geregeld dat een brochure met de geschiedenis van het gebouw en ons pleidooi morgen op het bureau van elke wethouder ligt."

Het pand op de Lauriergracht is volgens de kunstenaars het eerste ateliergebouw van de gemeente Amsterdam. In 1960 besloot de gemeente de lokalen van het oude schoolgebouw om te bouwen tot ateliers. Ook in 2017 werken nog 33 kunstenaars en ambachtslieden in de lokalen.

"Het gekke is dat de gemeente sinds 2010 elk atelier dat vrijkomt renoveert en duurzaam isoleert," zegt De Jong. "Als het pand verkocht wordt, is het onduidelijk wat er gebeurt. Het kan een heel andere bestemming krijgen."

Hele dag bellen
De kunstenaars hebben nog twee manieren om de verkoop te voorkomen. "Het beste is als we voor morgenochtend van die lijst afkomen," zegt De Jongh, "maar dit kan alleen als een officiële instantie van de gemeente claim legt op het pand." Lukt dat niet, dan zijn de kunstenaars afhankelijk van de stemming in de gemeenteraad.

De Jongh: "In plaats van aan mijn violen te bouwen, hang ik vandaag dus de hele dag aan de telefoon."

Lees ook: 'De ijzeren voorraad ateliers blijkt van bordkarton'

Lauriergracht 6. Beeld het atelier
Lauriergracht 6.Beeld het atelier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden