Kunstenaar zoekt huis voor huisje dat moet verdwijnen van Schinkelkade

Beeldend kunstenaar Leonard van Munster zit in zijn maag met een kunstwerk dat hij voor de Schinkelkade gebouwd heeft en dat daar binnen een week weg moet.

'Nail House' van Leonard van Munster op de Schinkelkade. Beeld René Gerritsen
'Nail House' van Leonard van Munster op de Schinkelkade.Beeld René Gerritsen

Van Munster (44) bouwde het huisje voor een braakliggend terrein, maar kreeg deze week te horen dat het kunstwerk moet verdwijnen op die plek. Naar eigen zeggen heeft hij met de gemeente afgesproken dat hij in ieder geval drie weken de tijd zou krijgen om het huisje weg te halen, maar dat is nu eenzijdig verkort naar één week.

"Ik moet nu halsoverkop iets verzinnen," zegt Van Munster. "Ik ga ook nog eens op vakantie volgende week. Ik weet helemaal niet waar ik het huisje zo snel moet laten. Het liefst zet ik het op een andere plek neer in de openbare ruimte, maar ik krijg zo wel heel weinig tijd om iets te bedenken. Als je een béétje liefde hebt voor de kunst, dan houd je daar als gemeente en projectontwikkelaar toch rekening mee?"


Het huisje is gebouwd op een plek waar tot 2012 zorginstelling voor ouderen Schinkelhaven stond. Die is afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe zorginstelling, maar door de crisis was er geen geld meer om dat te realiseren. Via kunstinstelling Kads (Kunst aan de Schinkel) besloot Van Munster toen om iets te maken met het braakliggende terrein als uitgangspunt.

China
"Ik had me laten inspireren door China waar je bij bouwprojecten wel eens ziet dat één huiseigenaar zijn huis niet heeft willen verkopen en dan is er rond zo'n huis een enorme bouwput ontstaan. Ik had het idee om mijn kunstwerk een symbool te maken voor één bejaarde vrouw die dan bijvoorbeeld niet wilde wijken, want kun je nagaan: je zegt allemaal mensen op hun negentigste dat ze moeten verhuizen en dat ze dan later terug mogen komen en uiteindelijk mogen ze helemaal niet terugkomen."

Het huisje staat er sinds 5 november 2015. In de avond brandt binnen een lichtje. "Ik heb het object laatst nog opgeknapt," zegt Van Munster. "Daar zit allemaal eigen geld in." Eerder maakte Van Munster een gekapseisd schip voor op de Zuidas.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het kunstwerk inderdaad voor 7 augustus weg moet zijn. Op de plek komt een appartementencomplex voor 65-plussers met op de begane grond plek voor bijvoorbeeld een huisarts en andere dergelijke voorzieningen.

Van Munster: "Ik ga mijn waadpak vrijdag maar aantrekken en kijken of ik het huis uit elkaar kan halen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden