PlusInterview

Kunstenaar Rogier Roeters werd bekend door Instagram

Rogier Roeters maakt, ook op Instagram, simpele, bijna kinderlijke tekeningen met cynische tekstjes die vaak gaan over angst, gevoelens, seks en liefde. ‘In een staat van razernij kan ik heel snel heel veel maken.’

Beeld Rogier Roeters

‘Ik wil dat je mij aandacht geeft en aanraakt zoals je met je telefoon omgaat,’ staat geschreven op een slordig getekende iPhone in het scheve handschrift dat ondertussen herkenbaar is geworden voor zijn volgers. “Deze gaat over mij,” vertelt Rogier Roeters (38). “Ik weet hoe sexy mijn vriendin het vindt als ik mijn telefoon gewoon laat liggen, maar soms heeft die mother­fucker me in zijn greep.”

Al zes jaar maakt Roeters dit soort tekeningen, maar de laatste twee jaar groeide zijn populariteit flink op Instagram. “Mensen in de Amsterdamse art scene kende mij al langer, maar door Instagram ben ik ook bekend geworden bij een groter publiek. Toch hecht ik eigenlijk niet zoveel waarde aan Instagram. Misschien dat ik het wel een keer verwijder, dat lijkt me grappig. Dat mensen dan denken: waar de fuck is die guy ineens heen?”

“Door mijn populariteit op Instagram krijg ik veel reacties. Soms heel ontroerende berichten en zelfs brieven van mensen die het zwaar hebben en troost vinden in mijn tekeningen. Ik krijg ook weleens verzoekjes om te daten, daar lach ik dan om met mijn vriendin. Maar ik krijg ook haatberichten van mensen die mijn kunst raar vinden en het niet snappen. Dat doet me niet zoveel, mensen vinden altijd van alles.”

Beeld Rogier Roeters

In zijn studio heeft Roeters bergen met tekeningen liggen. “Ik heb er misschien wel 3000 gemaakt. Ik kan echt in een staat van razernij komen en dan heel snel heel veel maken. Over dit gesprek met jou kan ik in een half uur wel vijftien tekeningen maken, denk ik.”

Gestolen portfolio

De creatieve carrière van Roeters begon bij een vooropleiding voor de Fashion Academy, waar hij naar eigen zeggen binnenkwam met geklets, charme en een gestolen portfolio. “Ik was altijd al creatief in mijn hoofd, maar nog niet in de ­fysieke wereld. Al snel kwam ik erachter dat ik helemaal geen fashion, maar kunst wilde maken. Nadat ik was afgestudeerd aan de kunstacademie ben ik gescout door het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie. Daar verdiepte ik me in film, ik maakte vage en abstracte films.” De scenario’s die hij voor de films schetste, groeiden uit tot de manier van tekenen waarmee Roeters nu bekend is.

Veel van de tekeningen op de Instagramtijdlijn van Roeters zijn behoorlijk seksueel getint, soms is getint een understatement. “Ik vind seksualiteit gewoon heel interessant. Dat je als een zak aardappelen tegen elkaar aanrolt en je daar heel erg naar verlangt en dat seks verbinding schept maar iemand jou toch nooit helemaal zal kennen.”

Feministisch randje

De familie en vrienden van Roeters krijgen deze – soms grove – tekeningen ook te zien. “In het begin hebben sommige vrienden me ontvolgd, ik denk dat ze het gewoon niet zo goed snapten. Mijn ouders hebben geen benul van Instagram, maar ik nodig ze wel uit voor exposities. De eerste reactie van mijn moeder was ook: ‘Ja jeetje Rogier, wat moet ik hier nou mee?’ Maar nu heeft ze een hele muur volhangen met mijn tekenin­gen.”

Rogier Roeters. De 38-jarige Amsterdamse kunstenaar is de afgelopen twee jaar enorm bekend geworden op Instagram. ‘Toch hecht ik niet zoveel waarde aan Instagram.’Beeld Leon van den Broek

Veel van Roeters’ tekeningen hebben een feminis­tisch randje. “Ik kan me gewoon goed inleven. Ik speelde veel voetbal en ik ben half Moluks – in beide heerst wel een machocultuur, maar ik heb een zachte kant – misschien omdat ik grotendeels ben opgevoed door mijn moeder en zus. Soms maak ik een tekening vanuit een vrouwelijk en een mannelijk perspectief, dan ga ik meestal toch voor de vrouwelijke.

Angst is een thema dat vaak doorschemert in de tekeningen van Roeters. ‘Deze bloem heeft paniekaanvallen’, staat er in een tekening, of ‘Ik wil controle’. “Vroeger was ik de ceo van de angsten,” vertelt Roeters. “Nu is dat niet meer zo. Mijn allergrootste angst was het verlies van controle, in welke vorm dan ook. Hoe kun je nou ­zeker weten dat je niet gek gaat worden? Het ­tekenen heeft me wel geholpen om een bepaalde gekte eruit te krijgen. En wat is eigenlijk gek? Iemand bij Zomergasten zei een keer: ‘Een tandarts, die de hele dag in iemands mond staat te porren, dat is pas gek’.”

Rogier Roeters treeft op 14 maart om 19.00 uur op tijdens A Perfect Day in de Westergas (6 t/m 15/3).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden