Kunstenaar komt er nog altijd bekaaid af

Ruim de helft van de kunstenaars in ons land verdiende in de periode 2013 - 2015 minder dan 30.000 euro bruto per jaar.

Kunstenaars worden bij de werkenden op het hoogste beroepsniveau gerekend, wat betekent dat hun heel speciaal werk wordt toegedicht dat niet zomaar iedereen kan doen. Beeld Mats van Soolingen
Kunstenaars worden bij de werkenden op het hoogste beroepsniveau gerekend, wat betekent dat hun heel speciaal werk wordt toegedicht dat niet zomaar iedereen kan doen.Beeld Mats van Soolingen

Onder alle mensen met werk was dat aandeel maar 39 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vastgesteld.

In genoemde jaren werkten er dik 8 miljoen mensen, onder wie het CBS 141.000 kunstenaars telde.

De kunstenaars worden bij de werkenden op het hoogste beroepsniveau gerekend, wat betekent dat hun heel speciaal werk wordt toegedicht dat niet zomaar iedereen kan doen. Mensen die actief zijn op dit niveau verdienen veelal heel behoorlijk, maar bij de artistiekelingen valt dit tegen.

Journalist
Bijna de helft van de werkenden op dat hoogste niveau verdiende minstens 60.000 euro, maar van de kunstenaars in deze groep sleepte maar 15 procent een dergelijk bruto bedrag in de wacht.

In andere creatieve beroepen, zoals stedenbouwkundige en journalist, was de inkomensverdeling zo'n beetje gelijk aan die van alle werkenden, aldus het CBS.

Kunstenaars hebben ook iets vaker een bijstands-, werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering: 6,4 procent tegen 4,4 procent van alle werkenden.

Het modale inkomen lag in die periode op 35.000 euro (2014).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden