Plus

Kunstenaar Baukje Duin schildert ondernemers van de Jan Eef

Baukje Duin wil alle 150 ondernemers in de Jan Evertsenstraat portretteren. Ze zegde haar baan op en opende een pop-upatelier in de straat: Kop & Pui. Daar werkt ze de komende drie maanden aan haar kunstproject.

Kunstenaar Baukje Duin voor de door haar geschilderde portretten. Beeld Nina Hendarsin
Kunstenaar Baukje Duin voor de door haar geschilderde portretten.Beeld Nina Hendarsin

Kunstenaar Baukje Duin (47) zit op een bankje in de achtertuin van Slagerij Overdevest. Ze stalt haar schildersspullen uit op een oude krakkemikkige tuintafel, die ze ergens verderop in de tuin heeft gevonden.

Tegenover haar zit Chris Overdevest (1958), eigenaar van de slagerij in de Jan Evertsenstraat. Hij heeft lunchpauze en verorbert een boterham met ham en eiersalade.

Nummer 40
Terwijl hij vertelt over zijn werk in de slagerij zet Duin de eerste veeg aquarel op papier. Een kwartier later is ze klaar. Overdevest laat zijn blik een aantal tellen rusten op het portret. Dan zegt hij: "Ja, ik zie mezelf er wel in."

"Dat was kop nummer 40," zegt Duin later in haar pop-upatelier. "Nog 110 te gaan, al wordt het waarschijnlijk lastig om alle ondernemers voor de schildersezel te krijgen. Waarschijnlijk kom ik uit op 100 koppen."

Duin wil met haar portretten het belang van de ondernemers in de straat benadrukken. "Zij zijn degenen die deze straat zo levendig maken. Sommigen van hen zitten er al decennia. Ik wil hen in het zonnetje zetten. Dat verdienen ze."

Duin zegde haar baan op om aan dit project te werken. "Omdat ik volledige focus en aandacht nodig heb. Dit is niet iets dat je combineert met ander werk."

In het winkelpand dat ze huurt, tegenover de Albert Heijn, heeft ze alle vrijheid. Ze verfde de vloer, maakte een wandschildering en laat er wekelijks andere kunstenaars exposeren. Steeds meer buurtbewoners komen binnenlopen om het werk van Duin en de expo­santen te bewonderen.

Interactie
Wat Duin positief verrast, is de interactie die ze met de ondernemers heeft tijdens het portretteren. "Dat vind ik misschien nog wel het belangrijkste. Er ontstaat wat tijdens zo'n moment. Ze laten me toe in hun binnenwereld."

"Het is heel leuk om die ondernemers beter te leren kennen. Als ik wegga, voelt het bijna alsof ik bij familie op bezoek ben geweest."

null Beeld Baldegunda Duin
Beeld Baldegunda Duin

Duin hoopt met terugwerkende kracht subsidie van de gemeente te krijgen, want ze genereert weinig tot geen inkomsten met haar project. Vooralsnog wist ze stadsdeel West er niet van te overtuigen dat haar project een positieve bijdrage betekent voor de buurt.

"Ze vinden dat het meer voor mij betekent dan voor de ondernemers. Maar dat is niet zo. De ondernemers hebben het er met elkaar over, terwijl ze normaal best op een eilandje leven. Er gaat iets leven in de buurt."

Subsidie of geen subsidie, op 1 september zitten de drie maanden erop voor Duin. Dan rondt ze het project af met één groot kunstwerk van alle portretten. "Al die koppen bij elkaar vertellen een krachtig verhaal. Ik hoop dat de ondernemers zich meer met elkaar verbonden voelen als ze het kunstwerk zien. En dat ze daarna allemaal hun portret ophangen in hun winkel. Dat zou toch geweldig zijn?"

null Beeld Baldegunda Duin
Beeld Baldegunda Duin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden