Kunstcollectie van Jan Wolkers onder de hamer

Kunstwerken uit Oceanië en Afrika uit de collectie van schrijver Jan Wolkers komen op 7 november onder de hamer in Veilinggebouw De Zwaan in Amsterdam.

Jan Wolkers in 2007 Beeld anp
Jan Wolkers in 2007Beeld anp

Er kan onder meer geboden worden op een fallisch beeld, een zogeheten tsjemen, letterlijk penis, die het Papoea-Nieuw-Guinese volk Asmat maakte ter nagedachtenis aan hun voorouders.

Het houtsnijwerk levert naar verwachting tussen de 1000 en 1500 euro op, laat veilinggebouw de Zwaan weten.

Uit het 1.22 meter hoge beeld zijn twee mensfiguren gesneden, omringd door verschillende symbolen van de Asmat.

De tsjemen is het topstuk van een aantal opzienbarende kunstwerken uit Oceanië en Afrika uit Wolkers' collectie dat onder de hamer gaat.

Meer kunstwerken
Wolkers was groot liefhebber van kunst uit Oceanië en Afrika. De schrijver en kunstenaar bouwde in de jaren zestig en zeventig aan een omvangrijke verzameling objecten die vroeger nog 'primitief' werden genoemd.

In 1990 schreef hij in een essay, Van Oegstgeest Naar Orokolo, over zijn voorliefde voor "de bezielde scheppingen van Afrikaanse en Melanesische volkeren".

Zijn weduwe Karina Wolkers heeft opgediept hoe hij zelf over zijn fascinatie over schreef: 'Hoe was het mogelijk dat zo'n gereformeerd schlemieltje (...) zonder leidsman of enige kennis de bezielde scheppingen ontdekte van Afrikaanse en Melanesische volkeren, die daar slechts aanwezig schenen te zijn om de rechtschapen student indologie te waarschuwen voor de duistere duivelse verschrikkingen en afgodische perversiteiten van het heidendom waarin hij met zijn lelieblanke ziel zou kunnen verdagen.'

Liefhebbers krijgen 7 november de kans kunstwerken uit Wolkers' collectie te bemachtigen.

Naast de tsjemen kunnen zij ook bieden op voorstevens van prauwen uit Papoea-Nieuw-Guinea en een houten antilopemasker uit het huidige Burkina Faso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden