Plus

Kunstcollectie Industrieele Groote Club één weekend te zien

De Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam opent dit weekeinde voor één keer de sociëteitsdeuren als 'pop-upmuseum'. Daar is de gerestaureerde kunstcollectie te zien - inclusief zilveren 'conversatiestuk'.

Maxime Smit
De dameskamer, met in de spiegel directeur Richard Francken. Beeld Dingena Mol
De dameskamer, met in de spiegel directeur Richard Francken.Beeld Dingena Mol

Als het gesprek in eerdere jaren tijdens een so­ciëteits­diner stilviel, was daar altijd nog het conversation piece: een zilveren tafereel van enkele tientallen centimeters hoog met palmbomen, dieren en mensfiguren. "Daar kon men dan op terugvallen," zegt Richard Francke, directeur van de Koninklijke Industrieele Groote Club (KIGC).

Het conversatiestuk is een van de vele objecten uit de kunstcollectie van de KIGC. Dit weekeinde is die voor iedereen te bezichtigen in het pand van de Club op de Dam. Naast een omvangrijke partij zilverwerk bestaat de collectie onder andere uit schilderijen van Nederlandse meesters als Hobbe Smith en Théophile de Bock.

Een van de hoogtepunten is het werk Besneeuwd bos van Louis Apol, dat in de hal op de tweede etage hangt. "Het heeft zes weken geduurd om het in de oorspronkelijke staat terug te brengen," zegt Francke.

"Er kwam bijna stroop vanaf, zo vies was het. Voor de restauratie was het een boslandschap. Pas daarna zag je dat het eigenlijk een besneeuwd landschap is."

Live gerestaureerd
In het verleden werden jubilea bij de Club regelmatig gevierd met de aankoop van kunst. Leden zamelden onderling geld in en zo kon een voorstelling van de Kermis te Laren (Cornelis Vree­denburgh) of een Gezicht op de Westerkerk (Frans Langeveld) aangekocht worden.

De laatste jaren raakte de traditie in onbruik. Vele jaren van sigarenrook, stof en achterstallig onderhoud maakten veel van de vroeger gekochte werken bovendien slecht zichtbaar.

Dat het de afgelopen jaren tot een grootscheeps restauratieplan is gekomen, heeft meerdere redenen. Zes jaar geleden is het pand van de KIGC aangekocht door projectontwikkelaar Ivy Group, dat het graag wilde renoveren.

Op de bovenste vier verdiepingen openen binnenkort het luxehotel Twenty Seven (met 16 suites) en restaurant Bougainville. Daarbij gaat het goed met de Club, die 1500 leden telt. Als laatste wordt aankomend weekeinde de Rode Loper feestelijk geopend, het winkelgebied bij het Rokin. Het was, kortom, een goed moment om de Club in een fris jasje te steken.

Om te laten zien hoe dat in zijn werk is gegaan, wordt een laatste, nog niet gerestaureerd schilderij - Damrak Amsterdam van W.G. Hofker - dit weekeinde ter plekke opgeknapt.

Niet alleen de schilderijen en het zilver zijn de moeite waard om te bekijken. Ook de honderdeenjarige wandbespanning in de clubzaal is onder handen genomen. Een hele zoektocht, vertelt Francke, want er zijn nog maar drie of vier bedrijven in de wereld die zo'n originele bespanning kunnen maken.

Zeepaardjes op de wand
Een bedrijf in België heeft uiteindelijk de oude wandbekleding, een patroon van zeepaardjes van mohair, helemaal opnieuw gemaakt. De oude, deels vergane wandbespanning zit er nog achter.

Het Haagse Bos van Louis Apol dat aangeboden werd in 1921. Pas na de restauratie is goed te zien dat het een sneeuwlandschap betreft. Beeld Dingena Mol
Het Haagse Bos van Louis Apol dat aangeboden werd in 1921. Pas na de restauratie is goed te zien dat het een sneeuwlandschap betreft.Beeld Dingena Mol

De zeepaarden en andere onderwaterwezens waren en vogue toen het pand van de Club werd gebouwd, vertelt Francke. Het pand van de KIGC is uit 1916.

Eén van de oprichters van De Industrieele Club (de KIGC ontstond in 1976 uit een fusie van twee sociëteiten) was directeur van de Koninklijke Scheepvaart Maatschappij, dus wellicht dat de zeepaarden daar ook nog mee te maken hebben.

Hoe groot het gebouw van architect Foeke Kuipers is, blijkt uit de gerestaureerde gipsen maquette die op de eerste verdieping staat. Ook hier moest lang gezocht worden naar iemand die iets dergelijks kon restaureren, want maquettes worden vandaag de dag zelden nog van gips gemaakt.

Alleen de gouden bol die, sinds kort, ook weer op de echte toren van de KIGC prijkt, moet de bezoeker erbij bedenken. Die paste niet meer in de glazen kast van de maquette.

Pop-upmuseum

Het pop-up museum van de Koninklijke Industrieele Groote Club is zaterdag 16 en zondag 17 september toegankelijk van 10 tot 17 uur. Beide dagen worden er rond­leidingen gegeven door leden. Toegang is gratis. Aanmelden kan ter plekke bij de
receptie. Adres: Dam 27.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden