Kunstcentrum De Appel verlaat Prins Hendrikkade

Kunstcentrum De Appel is aanstaande zondag voor het laatst in zijn huidige vorm in het pand aan de Prins Hendrikkade 142 te bezoeken.

De Appel verlaat de huidige locatie op de Prins Hendrikkade zondag. Beeld Google Streetview
De Appel verlaat de huidige locatie op de Prins Hendrikkade zondag.Beeld Google Streetview

De Appel verlaat het pand dat 1200 vierkante meter telt. "We zijn op een interessant punt in onze geschiedenis aangekomen," vertelt directeur Niels van Tomme. "We willen bewust kleiner worden en dat is een uitdaging."

Dat betekent niet dat De Appel uit het Amsterdamse straatbeeld verdwijnt, zo maakt Van Tomme met klem duidelijk. "We zijn momenteel in gesprek met de Universiteit van Amsterdam om begin februari een expositie in een van hun locaties te tonen. Onze tentoonstellingen krijgen een nomadisch karakter."

Nieuwe locatie
Voor het archief, de bibliotheek en het curatorenopleiding is Van Tomme nog op zoek naar een locatie. "De kans is groot dat we ergens begin volgend jaar een kleinere plek huren waren we heel gericht kunnen werken. Zo zijn we momenteel in gesprek met Broedplaats Lely."

In augustus werd bekend dat De Appel niet is opgenomen in de Culturele Basisinfrastructuur 2017-2020, waardoor de instelling veel geld misloopt. Wel ontvangt De Appel subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

In het kader van de misgelopen rijkssubsidie besloot Van Tomme van de nood een deugd te maken. "Groter worden is gemakkelijk, zeg ik altijd." Volgens de in augustus aangetreden directeur gaat De Appel nu juist tegen het dictaat van de groei in.

De Appel kent een roerige tijd met het gedwongen vertrek van de voormalige directeur Lorenzo Benedetti, een nieuw bestuur en een dichtgedraaide subsidiekraan. "We moeten onszelf opnieuw uitvinden."

Noodgedwongen
Van Tomme: "Het is deels een noodgedwongen keuze, maar ik ben er niet rouwig om. We gaan niet bij de pakken neerzitten en tobben over het weinige geld. Dit is juist het moment om te laten zien dat we van belang zijn."

Over de nieuwe invulling wil Van Tomme het volgende kwijt. "Het zal meer een uitvalsbasis zijn dan een nieuwe locatie. En we gaan heel gericht projecten organiseren elders in de stad." Tot en met zondag is het centrum nog te bezoeken en de huidige tentoonstelling is specifiek gericht op de 40-jarige geschiedenis van De Appel.

Voordat het kunstcentrum zich in 2012 op de Prins Hendrikkade vestigde, was De Appel onder meer in de Nieuwe Spiegelstraat te vinden. Tussendoor maakte de instelling eveneens een zwervende periode door, toen vonden ze onderdak bij onder andere De Tolhuistuin en Theater Frascati.

Niels van Tomme Beeld Het Parool
Niels van TommeBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden