Plus

Kunstavond Ramses Shaffy terug: 'Zijn vrije geest waart weer rond'

Ramses Shaffy organiseerde in de jaren zestig Shaffy Chantants, avonden met jonge kunstenaars. Sinds donderdagavond zijn de avonden terug in Felix Meritis.

Acht jonge kunstenaars traden samen op tijdens de eerste 'nieuwe' Shaffy Chantant Beeld Dingena Mol
Acht jonge kunstenaars traden samen op tijdens de eerste 'nieuwe' Shaffy ChantantBeeld Dingena Mol

Shaffy Chantant was vijftig jaar geleden eigenlijk niet meer dan een plan om in Amsterdam een mooie avond te maken met vrienden, zegt Jacques Klöters, voormalig lid van cabaretgroep Don Quishocking en voorzitter van het Ramses Shaffy Fonds. "Ze speelden dan weer hier, dan weer daar." Shaffy trad er op met onder anderen Joop Admiraal en Liesbeth List.

Shaffy, die 1 december 2009 overleed, had geen erfgenamen. Hij zei voor zijn dood dat zijn geld moest worden besteed aan de ontwikkeling van jonge kunstenaars. Met dat geld werd het Shaffy Fonds opgericht.

Klöters: "We hebben goed nagedacht over de verdere besteding. Zo dachten we bijvoorbeeld aan een prijs of een beurs, maar we hoorden van veel mensen uit het vak dat het belangrijk is dat jonge kunstenaars spelen - vlieguren maken. Vandaar dat het concept terug is. En het is volgens mij een succes als je op zo'n avond de vrije geest van Shaffy voelt."

Op de allereerste 'nieuwe' Shaffy Chantant in Felix Meritis traden donderdagavond acht jonge kunstenaars samen op. Ze werden gescout via open podia, festivals en kunstopleidingen. Met regisseur Tonje Langeveld maakten de talenten in een korte periode deze voorstelling, die nog tot en met zondag is te zien.

Neutje voor een euro
Oukje den Hollander opende de avond. Ze zong als een dronken, wat asociale kroegdame Hier koop je een neutje voor een euro. Het mooie aan de voorstelling is dat ieders talent tot uiting komt, door de perfecte balans tussen solo's en samenspel.

Zo vielen donderdagavond scènes op tussen Jasper van Hofwegen en Jacob de Groot, beiden van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. En de vioolpartijen van Diamanda La Berge Dramm en Vera Marijt, die de avond op piano muzikaal begeleidde. Eva Laurenssen en gitarist Jeff Heijne deden ook mee. Laurenssen zong helaas maar één lied.

Degene die er het meest uitsprong, was Flip Noorman. Hij won in 2014 het Amsterdams Kleinkunst Festival. Noorman - gehuld in een lange zwarte jas - keek donderdagavond met een woeste, wazige blik de zaal in, maar zong daarna het gevoelige nummer Als tijd niet bestaat, van zijn laatste album: "Liefde, mijn liefde/ Ik wil je, ik wil je/ Ik wil je wild, ik wil je traag/ Jouw lach, jouw seks en jouw zoen/ En al dat soort dingen, die mensen doen."

Klöters: "Weet je wat ik leuk vind? Dat bijvoorbeeld Flip Noorman over een tijd in Carré staat en dat je dan kunt zeggen: ik heb hem nog gezien, toen hij op die Shaffy Chantant speelde."

Meeklappen
Het zou trouwens zomaar kunnen dat een groot deel van het publiek donderdagavond de echte Shaffy Chantants nog heeft meegemaakt. En dat veel mensen veel Shaffyklassiekers hadden verwacht. Zo was er een vrouw die bij de inzet van een van de eerste nummers uitbundig meeklapte, tot ze erachter kwam dat het nummer niet van Shaffy was.En meteen stopte met klappen.

Het leek een avond zonder Shaffyklassiekers te worden. Tot het laatste nummer werd ingezet: Er was een jongetje. Een mooi einde, zeker toen de volledige cast in canon zong: "Er was een jongetje, dat schommelde in de wind/ Zijn verdriet was met de vogels weggevlogen/ De ondergaande zon bescheen zijn ongerijmd geluk/ En daarom heeft hij zulke mooie ogen."

Shaffy Chantant, vrijdagavond, morgen en zondag om 20.00 uur in Felix Meritis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden