PlusStraatbeeld

Kunst van oude sokken als wapen van Amsteldorp

We passeren ze dagelijks: kunstwerken. In de serie straatbeeld wordt het verhaal achter de totstandkoming van deze kunstwerken verteld. Deze keer: kunst van oude sokken bij Amsteldorp.

Hans van Lissum
Het buurtwapen van 4 bij 5 meter bij Amsteldorp, voornamelijk gemaakt van geweven sokken. Beeld Charlotte Odijk
Het buurtwapen van 4 bij 5 meter bij Amsteldorp, voornamelijk gemaakt van geweven sokken.Beeld Charlotte Odijk

Een van de fijne dingen aan kunst is dat je het in principe kunt maken van elk denkbaar mate­riaal. Geen probleem als de muze zich aandient wanneer er enkel wat schuursponsjes, oude panty's en roestige bierdoppen voorhanden zijn: als het eindresultaat maar slaagt in het overbrengen van de achterliggende bedoeling.

Maar laten we eerlijk zijn: als het een zekere esthetiek bezit, is dat toch meegenomen. Leuk als een kunstenaar met behulp van een gedroogde varkensblaas, een zak confetti en een lijmpistool iets urgents over de huidige staat van de wereld wil zeggen, maar er zullen weinigen zijn die er graag naar kijken.

Als het kunst in de openbare ruimte betreft, is dat laatste natuurlijk best belangrijk. De aankondiging dat er kunst van oude sokken ­tegenover Hotel V in Amsteldorp zou komen, leek dan ook niet meteen reden te zijn tot juichen: eerder tot geërgerd rollen met de ogen om weer een vergezocht, conceptueel kunstidee.

Verbondenheid creëren
Maar het eindresultaat valt mee, zoals zo vaak. Kunstenaar Marika Wanders begon het kunstproject Het wapen van Amsteldorp volgens het begeleidend schrijven om 'verbondenheid tussen de verschillende inwoners van de wijk te creëren'. Dat lijkt voor de nuchtere stedeling anno 2017 een beetje lief-naïeve jarenzeventigtaal waar in de praktijk weinig van terecht zal komen, maar écht: hiervoor stak de hele buurt monter de handen uit de mouwen.

Buurtbewoners trokken oude kledingstukken - voornamelijk oude sokken - uit de kast en sloegen massaal aan het weven.

Zodoende ontstond iets wat oogt als een enorm buurtwapen van 4 bij 5 meter, dat de entree van Amsteldorp onmisbaar markeert.

En dat het voornamelijk om oude sokken gaat, is iets wat je meteen weer kunt vergeten: er is meer op het wapen te zien dan je van een kunstwerk gemaakt door amateurs zou verwachten.

Aan de linkerkant van het werk is een veelkleurig stratenplan van de wijk te zien. Toegegeven, dat is niet meteen het opwindendste idee, maar dankzij de sokken pakt het uit als een veelkleurig mozaïek van stof. Aan de rechterkant staan symbolen die geassocieerd worden met de wijk: speeltuin Amsteldorp, basisschool Frankendael, een voetbalveld, de Rembrandttoren.

Daarnaast zien we katten, vredestekens en brillen: wat die precies met de wijk te maken hebben, blijft raadselachtig, maar het gaat om de vrolijkmakende huisvlijt van het geheel.

Mocht u zich dus nog afvragen wat u met al die enkele sokken moet doen die u bewaart in de ijdele hoop ooit hun wederhelft terug te vinden: u weet wat u te doen staat.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden