Kunst thuis op Westergas

AMSTERDAM - De bouw van de culturele werkplaats op het Westergasterrein is in volle gang. Vanaf januari 2009 kunnen kunstenaars in de twee gebouwen aan de Polonceaukade wonen en werken.

''KunstENhuis, met de nadruk op EN.'' Afdelingshoofd William Rodenburg van SVP (SerVicePunt) Kunst van Stadsdeel Westerpark wijst het aan in het logo. De strakke contouren van de twee nieuwe gebouwen zijn er in weergegeven.

In het linkergedeelte van het logo staat: 'Kunst'. Dit symboliseert een gebouw met een oppervlakte van 150 vierkante meter. Het wordt een multifunctionele culturele werkplaats. Hier kunnen kunstenaars van alle disciplines op projectbasis gaan werken aan nieuwe producties. De bedoeling is dat dit kunstenaars uit de regio zijn.

Het stadsdeelbestuur van Westerpark maakte zich zorgen dat de kunstenaars uit de eigen contreien door alle nationale en internationale successen van het Cultuurpark ondergesneeuwd raken. Daarom maakte stadsdeelbestuurder Dick Jansen (GroenLinks), met kunst in zijn portefeuille, zich hard voor de komst van de werkplaats.

In het rechtergedeelte van het logo staat: 'Huis'. Hier komt de andere poot van het kunstENhuis. Een artist-in-residence. Aan kunstenaars van buiten Amsterdam zal hier de gelegenheid worden geboden gedurende een bepaalde periode in de stad te werken. De ruimte boven het atelier zal als logeervertrek worden ingericht, zodat de betreffende kunstenaar daar ook kan verblijven.

Al in het oorspronkelijke plan van parkontwerpster Kathryn Gustafson Porter was in deze, nu nog lege, westhoek van het Westergasterrein nieuwbouw gepland. Dit gedeelte kreeg de naam Cité des Arts mee. Ook het ontwerp van de gebouwen, van N2-architecten, ligt al jaren klaar.

Dick Jansen en William Rodenburg wisten van het Europese fonds voor regionale ontwikkeling 350.000 euro los te krijgen voor de bouw van het kunstENhuis.

Jansen heeft het idee dat het kunstENhuis iets bijzonders kan worden. ''Omdat het de creatieve economie kan verbinden met de wereld van de kunsten.''

Hij ziet tal van mogelijkheden in de multifunctionele culturele werkplaats. ''Het gebouw biedt ruimte aan zowel ondernemers in de creatieve sector, die nieuwe producten willen tonen en hun netwerk willen uitbreiden. Maar ook aan kunstenaars die er een installatie kunnen bouwen waar in hun atelier geen ruimte voor is.''

Jansen heeft hoge verwachtingen. ''Ik denk dat zich rond het kunstENhuis een bijzonder netwerk gaat ontwikkelen als couveuse voor de creatieve economie.'' (EDITH ANDRIESSE)

www.westergasfabriek.nl

Beeld westergasfabriek.nl Beeld
Beeld westergasfabriek.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden