Kunst Lehmanbank in de verkoop

Richard Fuld ontving jaren hoge premies van Lehman, maar verloor miljoenen door vast te houden aan zijn aandelen in de bank. Foto EPA/ Shawn Thew Beeld
Richard Fuld ontving jaren hoge premies van Lehman, maar verloor miljoenen door vast te houden aan zijn aandelen in de bank. Foto EPA/ Shawn Thew

NEW YORK - De rechtbank in New York heeft bepaald dat de omgevallen zakenbank Lehman Brothers zijn kunstcollectie mag verkopen. De waarde wordt geschat op acht tot tien miljoen dollar.

De rechtbank bepaalde bovendien dat een niet nader genoemde kunsthandelaar voor een commissie van twintigduizend dollar op zoek mag gaan naar potentiële kopers. Met de opbrengst van de verkoop van de kunstcollectie zullen de schuldeisers van Lehman nauwelijks tevreden zijn, omdat die schuld naar schatting meer dan 600 miljard dollar is.

Op 22 september waren Lehman en Barclays, de Britse bank die onderdelen van het failliete Lehman overneemt, overeengekomen dat Barclays het komende jaar over de kunst aan de wanden van het New Yorkse kantoor aan 7th Avenue kon beschikken. Na die termijn zou Barclays moeten aangeven welke werken de bank zou willen kopen en welke terug te geven.

Bain Capital
Eenzelfde overeenkomst is gesloten met Bain Capital, die de Lehmandochter Neuberger Berman heeft overgenomen - inclusief de bepaling binnen een jaar te beslissen over de kunst in het kantoor aan 3rd Avenue in New York.

Kunstwerken uit de privécollectie van Richard Fuld, de laatste directeur van Lehman Brothers, en diens vrouw Kathy werden direct na het faillissement op 15 september geveild bij Christie's in New York. Tekeningen van onder anderen de Amerikaanse expressionisten Arshile Gorsky, Willem de Kooning en Barnett Newman kwamen onder de hamer. Christie's had de collectie gegarandeerd voor twintig miljoen dollar. De opbrengst bleef steken op dertien miljoen.

Richard Fuld ontving jaren hoge premies van Lehman, maar verloor miljoenen door vast te houden aan zijn aandelen in de bank. Kathy Fuld is lid van de raad van bestuur van het Museum of Modern Art. De laatste Lehman die directeur was van de bank legateerde zijn kunstcollectie aan het Metropolitan Museum in 1969 - de grootste gift aan dat museum ooit. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden