Kunst in de protestverkoop

Alles onder de 1500 euro, tegen het lage btw-tarief van zes procent. Aan de protestverkoop in Noord doen negentig kunstenaars mee. Snel even een masterpiece kopen nu het nog kan.

De tentoonstelling We like 6% is nog geen twintig minuten geopend. Toch zijn er al heel wat rode stippen, die aangeven dat de werken verkocht zijn, te zien. De muren zijn van onder tot boven behangen met kunst. Het zijn geen geringe namen: Erik Wesselo, Heringa/Van Kalsbeek, Navid Nuur, Rosemin Hendriks. Veel bezoekers lijken hun kans te grijpen om tegen het lage tarief een kunstwerk te kopen.

Zondag openden We Like Art, Nieuw Dakota en Trendbeheer hun 'grandioze protestverkoop' in Nieuw Dakota in Noord. Meer dan negentig kunstenaars verkopen hun werk voor onder de 1500 euro, met zes procent btw. Per 1 januari wordt de btw verhoogd naar negentien procent. Ze willen laten zien dat kunst niet alleen toereikend is voor mensen met veel geld.

Michiel Hogenboom, één van de initiatiefnemers: ''Maxime Verhagen zegt: 'Ik vind het op zich terecht als je gaat snijden om iemand die zich een duur schilderij kan permitteren, er ook wat meer voor te laten betalen.' Maar veel beginnende of jonge kunstkopers hebben geen dikke portemonnee.''

Dat lager geprijsde kunstwerken niet slechtere kwaliteit hoeven zijn laat Hogenboom zien op www.welikeart.nl. ''Er is genoeg kwalitatief goede kunst van internationale kunstenaars te koop voor minder dan 1500 euro.''

Het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek verkoopt drie werken op papier voor een bedrag van 1400 euro. Het duo werd vooral bekend met zijn grillige sculpturen van keramiek en kunsthars, waarvan enkele door het Stedelijk werden aangekocht. Liet Heringa: ''Ik snap niet dat de politiek een onderscheid maakt tussen enerzijds het circus, voetbal en de bioscoop en anderzijds beeldende kunst en theater. In het buitenland is de btw op kunst al negentien procent. Door de tariefsverhoging worden onze werken substantieel duurder. Voor bedrijven is dat niet zo'n ramp, wel voor particuliere kopers''

Pieter Sanders, directeur van Nieuw Dakota houdt goede hoop. ''Misschien wil de Eerste Kamer zich nog over het onderwerp buigen.'' Hogenboom vult aan: ''De hele oppositie laat weten dat zij het een goed project vindt.'' Toch sluit hij zich aan bij de uitspraak van kunstenaar Dick Tuinder: ''De beste actie blijft goede kunst maken.'' (DIEUWERTJE MERTENS)

We like 6% t/m 9 jan in Nieuw Dakota. www.nieuwdakota.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden