PlusAchtergrond

Kunnen we tóch op vakantie naar Frankrijk?

Met afzettingen wil het bestuur van Grande Motte de afstand tussen zonnebaders waarborgen.Beeld AFP

Frankrijk hoopt deze zomer Nederlandse toeristen weer welkom te kunnen heten. Hoe dan ook wordt vakantievieren er anders dan voorheen. Stranden gingen open, maar sommige ook weer snel dicht.

Frankrijk heeft de deur op een kier gezet voor Nederlandse toeristen. “Maar de zomervakantie zal anders zijn dan voorheen,” zegt staats­secretaris voor Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne. Op campings worden de regels aangescherpt en de tijd van zorgeloos zonnebaden op het strand lijkt voorbij. “Ik hoop dat als de aanpak van corona succesvol blijft, Europeanen straks beetje bij beetje weer kunnen reizen,” aldus Lemoyne. “Ik zou heel graag willen zeggen tegen Nederlanders, die vaak een tweede huisje hebben in Frankrijk: u bent weer welkom. Maar het is nu nog te vroeg om al duidelijkheid te geven.”

Een week geleden was de Franse staatssecretaris nog pessimistisch. “Deze zomer zullen we het vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen moeten stellen,” zei hij toen. Bij camping­houders in Frankrijk kwamen daarna aan de ­lopende band annuleringen binnen vanuit ­Nederland. In gesprek met buitenlandse journalisten toont hij zich nu voorzichtig positief. “Mijn ideaal is dat iedereen straks weer binnen Europa kan reizen. Dat moet alleen gecoördineerd worden tussen de Europese landen.”

Grenscontroles

Reizen is nu nog moeilijk of onmogelijk van­wege de onderlinge grenscontroles. Rond 15 juni wordt in Brussel beslist of de grenzen weer opengaan, óók met het oog op de zomer­vakanties. De zomer zal met of zonder – of met een beetje – buitenlandse toeristen sowieso niet meer lijken op vakanties vroeger, waarschuwen de Fransen.

“Mensen zullen dit jaar vooral in eigen land op vakantie gaan, in Frankrijk en in andere landen. Daar voelen ze zich veiliger,” aldus Lemoyne. Fransen worden gestimuleerd om hun eigen land te herontdekken. Dat moet de toeristische sector redden, die tot nu toe al 40 miljard aan inkomsten misliep. Reizen in Frankrijk mag nu alleen nog in een straal van 100 kilometer. Als je bij een niet-familielid in de auto stapt, is een mondkapje verplicht.

Het is ook voor de Fransen nog wennen. Een week geleden werden in Bretagne 62 stranden voor het eerst weer geopend. Mensen mochten er sporten, wandelen en zwemmen. Een deel van die stranden is alweer gesloten. “Er was meteen een invasie van toeristen, niemand hield afstand, niemand hield zich aan de regels,” vertelde gemeenteraadslid Yvette Denoual van badplaats Damgan.

Uitgescholden

Zelfs op stranden die dichtbleven, zat het vol met ‘illegale’ toeristen op badhanddoeken. “Mensen kwamen van heinde en verre, terwijl je maar 100 kilometer mag reizen, en ze droegen nauwelijks maskers. Als we de regels uitlegden, werden we uitgescholden,” aldus burgemeester Olivier Lepick van Carnac, beroemd vanwege de duizenden menhirs, de door prehistorische volkeren rechtop geplaatste stenen.

Een aantal gemeenten besloot daarom kort voor Hemelvaart de stranden weer te sluiten. In het hele land zijn agenten op de been om controles uit te voeren. “We gaan mensen niet meer waarschuwen, we gaan nu gewoon boetes uitdelen,” zei burgemeester Claude Renoult van kustplaats Saint-Malo.

Zonnebaden taboe

Langs de Middellandse Zee is het toverbegrip: ‘dynamische stranden’. Sporten en bewegen mag, als iedereen afstand van elkaar houdt. Dicht opeengepakt zonnebaden is taboe. Het besmettingsgevaar is dan te groot. ‘Zitten en liggen is verboden,’ schreef de prefectuur. ‘Je handdoek neerleggen mag, maar alleen om je mee af te drogen als je uit zee komt.’

Op de kilometerslange stranden bij Agde, ten noorden van Perpignan, zette de Franse politie de afgelopen dagen een drone in om de badgasten te controleren. Meerdere toeristen werden al op de bon geslingerd.

Want? “Ze lagen op een handdoek te zonnen,” aldus de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden