Column

Kunnen er niet wat miljoenen bij om ebola te bestrijden?

Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

Om ebola in Afrika te bedwingen is ongeveer één miljard euro nodig, lees ik. Van zo'n bericht gaat bij mij de mijmerknop aan. De missie naar Mali kostte ons het eerste jaar 65 miljoen en daarna zo'n 40 tot 50 miljoen per jaar. De strijd tegen IS kost ons nu 150 miljoen per jaar, maar dat zal zeker meer worden.

Kunnen er niet wat miljoenen bij om ebola te bestrijden? Eén miljard lijkt me niet zo veel. Zeker niet als we, net als bij de strijd tegen IS, de kosten met andere landen delen. Als wij Nederlanders nu één miljard schenken en dat bedrag in veertig jaar afbetalen, kost dat ons 25 miljoen per jaar, zeg ongeveer anderhalve euro per hoofd van de bevolking extra belasting.

Waarom doen we dat dan niet meteen?
Ik weet het antwoord. Straks komt er een vogelgriepvariant die nóg bedreigender is, of komt er een voedselramp die ons nóg meer geld zal kosten, en voordat je het weet, zijn we arm en ontstaat hier door die armoede weer een andere ziekte.
Mijn manier van problemen oplossen, wordt me van alle kanten verzekerd, is ernstig naïef.

Dat kan zijn, maar toch begrijp ik niet dat we banken in nood meteen met miljarden steunen en relatief weinig doen als ebola oprukt. Ik bedoel: vermoedelijk zou ik het snappen als een geleerde het me uitlegt, maar dan nóg wil ik mijn zogenaamd naïeve manier van denken niet opgeven. Die banken zullen ons het geleende geld wel met rente teruggeven en van een genezen ebolapatiënt moet je maar afwachten of hij ons zijn dankbaarheid wil tonen.

Ik zie daarom elke ziekte als iets waartegen je oorlog moet voeren.
Je kunt geen oorlog voeren zonder slachtoffers te maken. Zo denk ik wel eens: zou het, als we dat miljard toch hebben, niet beter zijn dat in wetenschappelijk onderzoek te steken om snel een vaccin te ontdekken en te fabriceren?

Dan zullen er Afrikanen sterven die we misschien met goede voorlichting hadden kunnen redden, hoor ik al zeggen. Maar hoeveel mensen kun je uiteindelijk met een goed vaccin redden?


t.holman@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden