Kung fu panda ****

Het is Dreamworks toch weer gelukt een animatiefilm te maken met dieren die echte personages zijn. Beeld
Het is Dreamworks toch weer gelukt een animatiefilm te maken met dieren die echte personages zijn.

Regie: John Stevenson, Mark Osborne
Stemmen: Jack Black, Angelina Jolie, Jackie Chan, Dustin Hoffman

Daar is hij dan: de zomerfilm die iedereen een goed humeur bezorgt. Een vadsige panda maakt een onmogelijke droom waar.

Is Dreamworks een studio of een dierentuin? Het produceerde de laatste tien jaar een stroom animatiefilms met (fantasie)dieren; van mieren (Antz) tot kippen (Chicken run) en van ogers (Shrek) tot wasberen (Over the hedge). Een complete dierentuin trad op in Madagascar.

Toen we van Dreamworks ook nog eens van bijen moesten gaan houden (Bee movie), haakten we af. Dierenliefde is mooi, maar je kunt het overdrijven. We verlangden naar een wereld zonder schattige knuffeldieren. En toch gaan we weer plat. Met als excuus dat Kung fu panda een van Dreamworks leukste animatiefilms is.

Net als bij Shrek zijn de makers erin geslaagd van dieren echte personages te maken. Kung fu panda gaat over pandabeer Po (de olijke stem van Jack Black), die als zoon van de eigenaar van een noedelrestaurantje is voorbestemd het familiebedrijfje over te nemen. ''Wij zijn noedelmensen, de bouillon stroomt door ons bloed,'' zegt Po's vader.

Zijn zoon spreekt hem niet tegen omdat hij hem niet wil kwetsen, maar in zijn hart droomt hij van een leven als kungfumeester. Het lijkt een kansloze droom van de moddervette pandabeer die 's ochtends moeite heeft om overeind te komen in bed. Een belachelijker dier voor kungfu is niet denkbaar.

Toch wordt Po door een bizar toeval uitgekozen voor de strijd met een sneeuwluipaard, dat meer kungfu in één nagel heeft dan de panda in zijn hele lijf. De training door kungfumeester Shifu (Dustin Hoffman) lijkt zinloos, omdat Po toch kansloos is. Het loopt anders doordat Po de basisgedachte van kungfu begrijpt: geloof in jezelf.

Omdat Hollywood die gedachte ook al eeuwig propageert, moet Kung fu panda het niet hebben van originaliteit. Tegenover de voorspelbaarheid staat echter de liefdevolle benadering van de debuterende regisseurs John Stevenson en Mark Osborne. Kung fu panda ademt plezier en ambitie om de lat hoog te leggen. Technisch is de film met zijn spectaculaire kungfugevechten state of the art, maar ook emotioneel komt hij in de buurt van het werk van Pixar (Finding Nemo, Ratatouille).

Van die creatieve animatiefabriek is over twee weken Wall E, de opvolger van Ratatouille, te zien. Het staat vast dat u deze zomer zeker twee keer met uw kinderen naar de bioscoop moet. (JOS VAN DER BURG)

Trailer
Website

null Beeld
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden