Plus

Kun je wat bereiken als eenling in de raad?

De Amsterdamse gemeenteraad kent drie eenmansfracties: het CDA, de Partij voor de Dieren en de Partij van de Ouderen. Kun je wat bereiken als eenling?

De raadzaal van het Amsterdamse stadhuis. Beeld ANP
De raadzaal van het Amsterdamse stadhuis.Beeld ANP

En zo redde Johnas van Lammeren in één klap 33.000 bomen. Per jaar. Het aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren om ongevraagde reclamefolders in de ban te doen, scheelt volgens zijn eigen berekening jaarlijks 10,2 miljoen kilo papier. En dat zijn 33.000 bomen. Geen slecht resultaat voor een raadslid dat bij elke boom die in Amsterdam wordt gekapt de wethouder ter verantwoording roept. En bovenal het bewijs dat je als eenmansfractie best wat kunt bereiken.

Van Lammeren, Marijke Shahsavari (CDA) en Wil van Soest (Partij van de Ouderen) zijn de drie eenlingen in de Amsterdamse gemeenteraad. Waar andere partijen tijdens vergaderingen nog weleens een schorsing aanvragen voor 'fractieberaad', kunnen zij alleen bij zichzelf te rade gaan. En na een scherpe inbreng aan het spreekgestoelte of de interruptiemicrofoon hoeven zij niet te rekenen op een schouderklopje van een partijgenoot. Ze vechten een eenzame strijd.

Macht
Dat betekent overigens niet dat de drie alles alleen moeten doen: alle partijen hebben een klein team van medewerkers die helpen bij het voorbereiden van debatten en het versturen van persberichten. Bovendien mogen partijen gebruikmaken van duoraadsleden, die vaak in een aantal onderwerpen zijn gespecialiseerd. In commissievergaderingen voeren die het woord, maar in de gemeenteraad, waar uiteindelijk de besluitvorming plaatsvindt, hebben alleen de 'echte' raadsleden stemrecht.

En dus leggen de drie eenmansfracties als machtsfactor weinig gewicht in de schaal. Maar dat maakt ze niet machteloos, bezweert Shahsavari. "Als partij met een zetel heb je een kleine machtsbasis, maar wel degelijk invloed. Door het stellen van slimme vragen en met goede argumenten kun je het debat een kant op sturen."

Bovendien zijn de verhoudingen tussen de grote fracties dusdanig dat soms één stem de doorslag kan geven. Het linkse blok van PvdA, SP en GroenLinks beschikt over 22 zetels, één te weinig voor een meerderheid. Als de SP kan worden losgeweekt van coalitiepartners D66 en VVD, kan de stem van een van de kleintjes cruciaal zijn.

CDA
Marijke Shahsavari

Het geweten van de raad, wordt Marijke Shahsavari (42) door veel collega's genoemd. Als fel debater en ervaren raadslid is ze scherp op het correct volgen van de procedures, soms op het schooljufferige af. Financiële prudentie is al jaren een van de speerpunten van het CDA in de raad. Het wekte dan ook weinig verbazing dat Shahsavari voorzitter werd van de commissie die zich boog over de financiën van de gemeente, een monnikenwerk dat begin dit jaar resulteerde in een lijvig rapport met harde conclusies. Op onderwerpen als drugs of prostitutie vertolkt ze het afwijkende conservatieve geluid. In het oog springende successen boekte ze op het gebied van onderwijs: het voorstel van een 'kraamkamer' voor nieuwe schoolinitiatieven, waarmee wethouder Simone Kukenheim nu scoort, komt uit haar koker. En met een motie kreeg Shahsavari het voor elkaar dat ouders ervoor kunnen kiezen hun kind op een school met een levensbeschouwelijke inslag te doen.

Marijke Shahsavari Beeld Rink Hof
Marijke ShahsavariBeeld Rink Hof

Partij voor de Dieren
Johnas van Lammeren

Van getuigenispolitiek naar realpolitik, zo valt de ontwikkeling van Johnas van Lammeren (43) te beschrijven.
In de vorige raadsperiode bedreef hij nog vaak politiek voor de bühne, inmiddels gaat hij voor resultaat. En dat mag er zijn, zeker voor een eenmansfractie. Zo kreeg hij het voor elkaar dat reclamefolders ­alleen nog maar op de deurmat belanden bij ­Amsterdammers met een ja-sticker op de ­brievenbus. Eerder zorgde hij er al voor dat bij evenementen geen ballonnen meer mogen worden opgelaten en leidde hij het verzet tegen het verhogen van de maximumsnelheid op de A2. Bij zijn collega's oogst hij waardering voor zijn doorzettingsvermogen en politieke handigheid. Als leider van een one-issuepartij beperkt hij zich ook niet tot duurzaamheid. Zo nam hij onderwijswethouder Kukenheim vorig jaar scherp onder vuur in het debat over een achtergehouden rapport en nam hij samen met het CDA het initiatief tot het instellen van een raadsenquête naar de financiële huishouding van de gemeente.

Johnas van Lammeren Beeld Rink Hof
Johnas van LammerenBeeld Rink Hof

Partij voor de Ouderen
Wil van Soest

Niet zelden zorgt de inbreng van Wil van Soest (79) tot ongemak in de raadzaal.
Als ze er voor de zoveelste keer blijk van geeft de procedures van de raad niet te snappen. Of als ze met gestrekt been het debat ingaat en vervolgens snel blijkt dat ze haar harde aantijgingen richting het college niet kan staven met feiten. Het is dan ook lastig te peilen waar de partij voor staat. Vorig jaar had Van Soest korte tijd oud-PVV'er Richard de Mos als voorlichter. Prompt regende het persberichten over het behoud van Zwarte Piet en de discriminatie van homo's in verzorgingstehuizen. Na De Mos' vertrek werd het stiller rond de PvdO. Deze week werd bekend dat De Mos terugkeert. Wapenfeiten zijn er ook: ze kreeg het voor elkaar dat Eric van der Burg expliciet wethouder ­Ouderen wordt genoemd. Mocht hij verzaken in die taak, dan is Van Soest er als de kippen bij om hem daarop te wijzen. Met het CDA zorgde zij ervoor dat in de woningplannen van de gemeente extra aandacht is voor ouderenhuisvesting.

Wil van Soest Beeld Rink Hof
Wil van SoestBeeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden