Plus

Kun je natuur beschermen én eraan verdienen?

Groengebied rond de stad wordt steeds vaker ingezet als festivalterrein. Tegenstanders klagen over de dubbelrol van bestuurders.

Patrick Meershoek
Het budget van natuurgebieden raakt op, evenementen brengen weer geld in het laatje. Beeld Wendy van Santen/Hans Bolleurs
Het budget van natuurgebieden raakt op, evenementen brengen weer geld in het laatje.Beeld Wendy van Santen/Hans Bolleurs

Aan de Ouderkerkerplas is een andere wind gaan waaien, vertelt omwonende Joost Bolwidt. Enkele jaren geleden werd het de watersportvereniging bijvoorbeeld verboden bij het clubhuis buitenverlichting aan te brengen, uit vrees voor verstoring van de overwinterende smient en kuifeend.

Nu overweegt Ouder-Amstel een terrein ter grootte van vier voetbalvelden te verhuren aan het wereldberoemde Cirque du Soleil dat vanaf 2018 niet meer in Amsterdam terechtkan. "Het circus is acht weken open, en trekt duizenden bezoekers per dag," zegt Bolwidt namens een groep verontruste bewoners. "Dat is een enorme aanslag op het gebied."

Een gebied dat deel uitmaakt van het Natuurnetwerk Nederland, en volgens het bestemmingsplan uitsluitend kleinschalige recreatie toestaat. "De gemeente wil dat bestemmingsplan nu aanpassen. Het uitgangspunt om de natuur te beschermen wordt losgelaten om commerciële activiteiten mogelijk te maken."

Petitie
Inmiddels is er een actiecomité opgericht dat een petitie zal starten tegen de verhuur van het natuur- en recreatiegebied voor grootschalige evenementen. Ook is een brief verzonden aan de directie van het circus met het verzoek nog eens na te denken over de plannen.

Alle steun van buiten is hard nodig, legt Bolwidt uit. "We zitten in de merkwaardige situatie dat onze burgemeester ook de voorzitter is van het recreatieschap dat verantwoordelijk is voor het beheer van de Ouderkerkerplas. Die dubbele pet maakt dat wij er niet gerust op zijn dat zij onze belangen naar behoren zal behartigen."

Die vrees lijkt niet ongegrond. De zorg voor de natuur in de recreatiegebieden rondom Amsterdam is onderdeel van een heel pakket aan belangen, en het welzijn van de smient en kuifeend voeren die lijst niet aan. Spreiding van de drukte in de hoofdstad en de noodzaak om geld te verdienen doen dat wel.

Gemeenschappelijke regeling
Sinds de rijksoverheid de zorg voor de recreatiegebieden in de jaren negentig heeft overgedragen aan provincies en gemeenten, vallen de natuur- en recreatiegebieden onder Recreatie Noord-Holland, een zogeheten gemeenschappelijke regeling met vertegenwoordigers van provincie en gemeenten in het bestuur.

Bij de verzelfstandiging kregen de natuur- en recreatiegebieden een flinke zak geld mee, maar nu de bodem van de schatkist in zicht begint te raken, groeit de noodzaak om inkomsten te genereren voor het onderhoud. In de huidige praktijk betekent dat: verhuur voor festivals en evenementen.

De gekozen constructie maakt verzet binnen het bestuur tegen die ontwikkeling ingewikkeld. Immers: als de bestuurders niet kiezen voor verhuur van groengebied, krijgen zij zelf de rekening gepresenteerd. Nu al klagen de gemeenten steen en been over de beheerskosten.

Dat grootschalige evenementen de balans tussen recreatie en natuur doen doorslaan naar de eerste, wordt voor lief genomen. "Dat grotere, geluidsintensieve evenementen ook inkomsten opleveren, is van groot belang," was onlangs de strekking van de bijdrage van Staatsbosbeheer in een discussie over het Diemerbos.

Diemerbos
De acht dancefestivals in het Diemerbos leverden Staatsbosbeheer 25.000 euro op. "Uiteraard verwelkomen wij ook graag andere evenementen dan festivals met versterkte muziek," liet de directeur nog weten. "Die organisatoren hebben zich alleen nog niet gemeld."

Wanneer de bestuurders en de beheerders het licht op groen zetten voor meer grootschalige evenementen in de recreatiegebieden, kunnen tegenstanders nog terecht bij het provinciebestuur van Noord-Holland dat de taak heeft plannen van gemeenten te toetsen.

Alleen: de provincie zit ook in het bestuur van de recreatiegebieden, en is dus ook partij. "Alle bestuurders die moeten controleren, zijn betrokken bij de besluitvorming," verzucht Bolwidt over het democratische niemandsland. "Als burger is het heel lastig om daar een vinger achter te krijgen."

De praktijk lijkt de tegenstanders van de festivalisering gelijk te geven. De gemeente Velsen werkt momenteel, op verzoek van het recreatieschap en met instemming van de provincie, aan een nieuw bestemmingsplan dat meer festivals in Spaarnwoude mogelijk moet maken.

De provincie ziet geen spanning tussen natuur en recreatie. "Waardevolle natuur wordt als zodanig beheerd," zo laat een woordvoerder weten. "Daarnaast zijn de gebieden ingericht om mensen te kunnen laten recreëren. Het doel is om beide functies op een goede manier naast elkaar te laten bestaan."

Recreatie Noord-Holland wijst op een recent onderzoek van de gemeente Haarlemmermeer, waaruit blijkt dat de aanwezigheid van tienduizenden bezoekers van het tweedaagse dancefestival Mysteryland het lokale bedrijfsleven ongeveer 1,8 miljoen euro heeft opgeleverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden