Kukenheim: 'Wilders premier? Dan Amsterdam een republiek'

Als PVV-leider Geert Wilders na de verkiezingen premier wordt, is de oprichting van de republiek Amsterdam niet ver weg. Daarvoor heeft D66-wethouder Simone Kukenheim zaterdag gepleit.

Patrick Meershoek
Wethouder Kukenheim: 'Rebelsheid past onze stad als een handschoen' Beeld Rink Hof
Wethouder Kukenheim: 'Rebelsheid past onze stad als een handschoen'Beeld Rink Hof

Kukenheim sprak zaterdag over zo'n staatsvorm toen ze spreker was op de nieuwjaarsreceptie van het slavernij-instituut Ninsee in Amsterdam. De wethouder hield een pleidooi voor een activistische opstelling van de stad tegen racisme en onverdraagzaamheid.

"Rebellie past onze stad als een handschoen," zei Kukenheim met een verwijzing naar de hoge notering van de PVV in de peilingen. "Dat betekent dat we als diverse en tolerante stad ook niet moeten aarzelen om tegen de landelijke trend in te gaan."

'Het internet als afvoerput'
De wethouder zei trots te zijn op de Amsterdammers die dagelijks tegen racisme strijden. "Amsterdammers mogen niet tegen elkaar worden opgezet en uitgespeeld. Dat moeten we duidelijk maken. Als we dat niet doen, worden we onderdeel van hetzelfde klimaat."

Kukenheim vertelde het debat op sociale media over de uitdossing van Zwarte Piet en de politieke loopbaan van Sylvana Simons 'met buikpijn' te hebben gevolgd. "Soms is internet een afvoerput waar het riool nog gunstig bij afsteekt."

De woorden van Kukenheim doen denken aan een speech die haar collegawethouder Kajsa Ollongren gaf op de nieuwjaarsreceptie van D66 Amsterdam.

Tijdens die bijeenkomst op 21 januari zei zij onder meer het volgende:

'Vorig jaar september was ik in New York. Ik sprak mijn New Yorkse collega Glenn. Vrouw, zeer progressief, modern. Zij zei: 'Wat er ook gebeurt in Washington, in New York doen we het op onze manier'. Laat mij in die geest iets zeggen over Amsterdam.'

'Wilders gaat in tegen alles wat Nederland Nederland maakt, en Amsterdam Amsterdam. Weg open samenleving, weg vrijheden, weg tolerantie, weg kunst & cultuur, weg EU, weg humaniteit en beschaving. Wat mij betreft geldt dan ook: de komst van Wilders als premier of minister mag dan nog nooit zo dichtbij zijn geweest, dat geldt dan ook voor de oprichting van de Republiek Amsterdam.'

'Dus, Amsterdammers, laten we het volgende afspreken. Al haalt Wilders 76 zetels, al gaat hij op zijn kop staan: wij gaan Amsterdammers met een moslimachtergrond niet buitensluiten. We gaan niet stoppen met de humane opvang van vluchtelingen. We gaan niet kapot maken wat onze kunstenaars en artiesten hebben opgebouwd. Wij gaan geen gebedshuizen sluiten, van mensen die net als ieder ander 's ochtends naar hun werk gaan en 's avonds hun kinderen helpen met hun huiswerk. En nee, we gaan hier geen mensen ontslaan omdat hun mening ons niet bevalt. Want wij zijn Amsterdam! En daar werken we aan een gedeelde toekomst, aan onze toekomst.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden