Plus

Kukenheim: 'Een góede islamitische school is welkom'

Na jaren gesteggel komt er toch een islamitische middelbare school in Amsterdam. Wethouder Simone Kukenheim heeft zich er lang tegen verzet.

Lorianne van Gelder
Het Cornelius Haga Lyceum, de nieuwe islamitische school, heeft een pand aan de Naritaweg in Nieuw-West gekregen, maar vindt dat niet geschikt. Beeld Mats van Soolingen
Het Cornelius Haga Lyceum, de nieuwe islamitische school, heeft een pand aan de Naritaweg in Nieuw-West gekregen, maar vindt dat niet geschikt.Beeld Mats van Soolingen

De Raad van State vond de bezwaren van staatssecretaris Sander Dekker tegen de school niet steekhoudend genoeg. Ook u heeft lang geprobeerd de school van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) tegen te houden. Waarom wilt u niet dat die er komt?
"SIO komt voort uit het Islamitisch College Amsterdam. Dat was een school die niet zomaar slecht was, die is destijds zo door het ijs gezakt dat ze dicht moest. In de hele periode dat deze nieuwe school zich klaar ging maken, hebben ze geen enkel moment laten zien hoe ze hier onderwijskundig een goede school van gingen maken."

Kunt u verder nog iets doen om de komst te verhinderen?
"Nee, maar mijn zorgen zijn nog niet weg. Een islamitische middelbare school is best welkom in de stad, maar het moet er wel een zijn met goed onderwijs. Daarbij moet het een school zijn die kinderen opleidt in de context van een pluriforme samen­leving, zeker een school waar je gaat werken aan de identiteit van kinderen."

"Ze moeten daar echte Amsterdammers worden. Onze middelen om de school tegen te houden zijn beperkt. Het is aan de onderwijsinspectie om te controleren op de kwaliteit."

Willen ze nog met u praten nadat u alles heeft gedaan om de school te dwarsbomen?
"We zijn in contact over het school­gebouw. We zullen in gesprek blijven, net zoals ik dat ook met andere islamitische scholen, en joodse of christelijke scholen, in de stad doe."

Wat betekent de komst van de SIO-school voor Amsterdam? Andere middelbare scholen zouden veel leerlingen kunnen verliezen.
"Het betekent dat andere scholen na moeten denken over het gegeven dat zo veel ouders behoefte hebben aan betekenisvol islamitisch onderwijs. Andere scholen moeten laten zien dat je je ook kunt verdiepen in je islamitische identiteit zonder je meteen in een puur islamitische groep te begeven. Maar ik merk dat scholen dat spannend vinden."

"Op het moment dat kinderen zelf gaan ontdekken wat hun islamitische identiteit is, duiken ze het internet op en krijgen ze een beperkte, radicale versie van de islam mee."

Wat stelt u voor? Moeten openbare of christelijke scholen gescheiden gymlessen aanbieden, bidruimtes?
"Je moet vragen waar islamitische ouders behoefte aan hebben en je kunt dat gesprek aangaan. Ik denk echt dat het beter is voor kinderen om hun identiteit te vormen in een context die niet volledig is afgezonderd van de rest van Amsterdam."

Wethouder Simone ­Kukenheim wil dat scholen zich meer aanpassen aan behoeften van islamitische leerlingen. Beeld Rink Hof
Wethouder Simone ­Kukenheim wil dat scholen zich meer aanpassen aan behoeften van islamitische leerlingen.Beeld Rink Hof

Alternatieve school

Er is grote behoefte aan islamitisch onderwijs, getuige het groeiende aantal leerlingen op islamitische basisscholen (bijna 3000 in Amsterdam).

Daarom was het Rotterdamse Avicenna College, nu nog de enige islamitische middelbare school in het land, bereid in samenwerking met de Isbo (een organisatie van verscheidene islamitische schoolbesturen) onder de vleugels van een christelijk schoolbestuur in Amsterdam een alternatieve islamitische middelbare school te beginnen.

Schoolbesturen in Amsterdam wilden echter niet samenwerken. Volgens interconfessioneel ­schoolbestuur Zaam (22 scholen) kunnen beter bestaande scholen waar veel islamitische leerlingen zijn, zich aanpassen aan wensen van ouders en leerlingen dan te werken aan een specifiek islamitische school.

Ook christelijk schoolbestuur de Cedergroep wilde niet met het Avicenna werken aan een andere school, omdat men de voorwaarden, zoals gescheiden gymlessen voor meisjes en jongens, niet zag zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden