Kukenheim: alle Amsterdamse peuters naar goede opvang

De Amsterdamse kinderopvang moet beter toegankelijk worden voor alle  kinderen. Ook ouders die nu geen recht hebben op kinderopvangtoeslag moeten geld krijgen van de gemeente. Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim wil hiervoor in totaal zeven miljoen euro uittrekken.

Bien Borren
Het college van B&W wil dat alle Amsterdamse kinderen kwalitatieve goede peuteropvang krijgen. Beeld anp
Het college van B&W wil dat alle Amsterdamse kinderen kwalitatieve goede peuteropvang krijgen.Beeld anp

Met dat geld moeten de peuterspeelzalen in Amsterdam worden verbeterd, door onder andere meer hbo'ers als groepsleider aan te trekken. Het aantal plekken voor peuters moet worden uitgebreid en de kinderopvang moet bovendien op ruimere tijden beschikbaar zijn, zodat ook ouders met een baan met afwijkende werktijden hun kind kunnen onderbrengen.

Kukenheim wil een tegemoetkoming voor ouders die nu nog niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag van het Rijk. Hierdoor moet de kinderopvang ook voor hen aantrekkelijker worden. In het huidige beleid worden de toeslagen toegewezen op basis van een aantal criteria: zo krijgen ouders die beide werken een toelage van het Rijk. Als kinderen een taalachterstand hebben mogen zij dagdelen gratis naar de opvang. Maar anderen krijgen niets. Met als gevolg dat de wegen van kinderen zich al voor de basisschool scheiden, aldus de wethouder.

Brede ontwikkeling
De ideeën van Kukenheim maken deel uit van haar nieuwe plannen voor de Amsterdamse kinderopvang. Kukenheim wil dat meer Amsterdamse peuters naar een peuterspeelzaal gaan. Het tegengaan van een taalachterstand is niet langer het belangrijkste doel, vindt de wethouder. Zij wil dat elk kind de kans krijgt zich optimaal te ontwikkelen. Vandaar dat een bredere ontwikkeling en het stimuleren van een kind voortaan centraal moet staan, zegt zij.

Deze extra inzet moet worden bekostigd uit de coalitiemiddelen. Dat komt neer op €2,8 miljoen euro in 2016, de komende jaren oplopend tot maximaal €7 miljoen euro. De peuteropvang in Amsterdam wordt ondersteund door het Rijk en de gemeente, die samen €67 miljoen euro hiervoor hebben vrijgemaakt, waarvan het Rijk verreweg het meest betaalt.

Het plan moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden