Kuijpers: afscheid Moszkowicz en Holleeder emotioneel

VUGHT - Advocaat Bram Moszkowicz heeft dinsdagmiddag afscheid genomen van zijn cliënt Willem Holleeder. ''Dat was emotioneel'', zei Jan-Hein Kuijpers, die nieuwe advocaat van Holleeder.Kuijpers en Moszkowicz bezochten Holleeder, die in voorarrest zit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, dinsdagmiddag samen. ''Het raakte hen allebei zichtbaar'', aldus Kuijpers.

''Dat kon ook niet anders, na twintig jaar'', zegt Kuijpers. Moszkowicz maakte maandag tijdens een drukbezochte persconferentie in Amsterdam bekend dat hij de verdediging van Holleeder neerlegt. In een bij vlagen emotioneel betoog zei Moszkowicz dat het niet langer in het belang van Holleeder zou zijn om hem nog langer bij te staan. De toch al niet onbesproken positie van Moszkowicz als raadsman van Holleeder kwam de afgelopen weken ernstig onder druk te staan.

Moszkowicz voelt zich beledigd en belasterd en suggereerde maandag dat er een samenzwering tegen hem zou bestaan. De advocaat kwam vanuit verschillende hoeken onder vuur te liggen.

Vooral het vonnis in het kort geding tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder is Moszkowicz danig in het verkeerde keelgat geschoten. Kelder noemde Moszkowicz onder meer ''maffiamaatje'', de rechter stond dat gemotiveerd toe. ''Infaam en abject'', zo kwalificeerde Moszkowicz de rechterlijke uitspraak. Hij heeft hoger beroep aangetekend. Ook probeert hij via een speciale beklagprocedure bij het hof alsnog strafvervolging van Kelder gedaan te krijgen.

Jan-Hein Kuijpers, die eerder een medeverdachte van Holleeder verdedigde, ziet zijn nieuwe taak met vertrouwen tegemoet. ''Het is een forse strafzaak'', zei hij dinsdag na afloop van zijn bezoek aan Holleeder. ''Maar als je alles wegdenkt, alle toestanden en wantoestanden eromheen, dan blijft er een afpersingszaak over. Ik heb vaker met dit bijltje gehakt.''

De zaak-Holleeder is ook voor Kuijpers niettemin een forse kluif. ''Het is natuurlijk de zaak van de eeuw. Maar ik zal een en ander redelijk klinisch bekijken. Het is een strafzaak waarin allerlei krachten aan het werk zijn. Maar uiteindelijk draait het allemaal om de vraag: is er voldoende bewijs om deze meneer Holleeder te veroordelen? Daar ga ik me op richten en nergens anders op.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden