Krua Buppha

Een smakelijke Thai

Krua Buppha is wat je van een goede Thai verwacht: alles is even smakelijk, de prijzen zijn vriendelijk en het personeel begroet je met een lach. Alleen het eten mag soms wat pittiger.

Van Woustraat 241 was ooit de plek waar banketbakkerij Moerman zat, en later, tot het begin van de oorlog, chocolaterie Kan. Daarvandaan werd de Joodse familie Kan weggevoerd - het is nu één van de geregistreerde Joodse huizen.

Nu zit er, volstrekt onschuldig, één van de aardiger Thaise restaurants: Krua Buppha. Een keurig uitziende zaak met gemakkelijke stoelen en een keuken die je verder niet ziet. Ze hebben als kenmerk 'The authentic Thai kitchen', maar Thailand is een groot land met veel streekinvloeden. Dat is dus niet zo makkelijk te staven. En daar komt bij dat Thaise gerechten weliswaar een harmonieus eindresultaat moeten opleveren, maar dat de onderliggende receptuur vaak niet zo simpel is. Per streek is de keuken verschillend: het Noorden kookt heel anders dan het Noordoosten of het centrale gedeelte. Daar is de invloed van de buurlanden niet vreemd aan en er zijn zelfs invloeden uit India en Perzië te herkennen. Wat is dan nog authenticiteit?

We weten wel dat soep altijd belangrijk is en de kleine voorgerechten - de snacks - zijn dat ook. Daarom beginnen we met de mix Buppha, waarin vier van de populairste snacks worden opgediend. De Koeng Hom Pha, een garnaal in een knapperig deegjasje, is goed. De Saté Kai, kipsaté, komt niet in brokjes aan een pen, zoals in de Indonesische keuken, maar als een plat plakje. Daar neem je dan de goede pindasaus bij.

De Poh Piah, een lang, slank loempiaatje, is ook knapperig gebakken (in goede olie, gelukkig) en dan ten slotte ons geliefde Thaise viskoekje, de Thod man Pla. We hadden de lof van dit viskoekje al horen zingen en inderdaad, deze is mals en sappig, niet taai zoals je het meestal krijgt. Voor vier prima gerechtjes met twee sausjes betaal je 6,25 euro. Geen geld!

Dan de soepen. Tom Kha Kai is misschien wel de beroemdste: kippensoep met kokosmelk, royaal gevuld met borstvlees en champignons. Mild noemen ze hem zelf en dat is hij. Van mij mag die iets kruidiger en pittiger; de kokosmelk blust dat immers (€ 6,25).

Tom Yam Talé is een pikante zeevruchtensoep, ook weer met champignons en rijk gevuld met schelpjes, inktvis, een grote garnaal en vis. Die krijgt een pepertje mee op de kaart, om de pittigheid aan te geven, maar dat valt ook mee. Mijn tafelgenoot is blij, want die moet nog wennen aan pittig (€ 6,75).

Van de uitgebreide kaart kiezen we twee hoofdgerechten. Ten eerste de Kaeng Kiaow Whaan Kai (€ 13,25), kipfilet in groene curry met kokosmelk en Thaise groenten, zoals kleine aubergines, makhuea phuang (€ 13,25). Dit gerecht heeft twee pepertjes op de kaart en is inderdaad iets pittiger en verder goed van smaak. Echt heet is het echter niet.

En dan krijgen we Plaa Sam Rod, gebakken visfilet in driesmakensaus met gebakken uien en koriander (€ 13,75). De smaken zijn zuur, zoet en peperig, en dit is, voor zover ik weet, een gerecht uit Centraal- Thailand. Ik ben er gek op.

Als bijgerechten bestellen we gewone witte rijst (wat natuurlijk 'Fragrant Thai' of jasmijnrijst is, wat wij pandan noemen); die komt er vanzelf bij, en als extra de Phad Mie, gebakken rijstnoedels die smakelijk gegarneerd zijn (€ 3,95).

Als dessert nemen we roomijs (een flink stuk) met Thaise vruchten (€ 4,50) en wat ze een Thais dessert noemen, net zo'n ijsje, maar dan met warme witte ketanrijst met tarovulling (€ 4,95). We drinken water, Singhabier (altijd goed) en bestellen een Thaise ijsthee (€ 3,25), die net als Thaise ijskoffie die we elders proefden, met zoete gecondenseerde melk is gemaakt. Vrij zoet en vol dus; meer een soort dessert.

Ze doen ook aan afhalen (de prijzen zijn nog iets lager). Bij bestellingen boven de dertig euro wordt gratis bezorgd en krijg je kortingszegeltjes. Ze doen ook aan catering. Al met al een compleet programma, voor bijzonder aanvaardbare prijzen en met

een glimlach. Maar dat verwacht je niet anders van een Thai!

9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden