Kroymans staakt import Hummer

In 2008 werden er in Nederland 22 Hummers verkocht, dat zijn er drie minder dan een jaar eerder. EPA/Cézaro De Luca Beeld
In 2008 werden er in Nederland 22 Hummers verkocht, dat zijn er drie minder dan een jaar eerder. EPA/Cézaro De Luca

AMSTERDAM - Autodistributeur Kroymans Corporation stopt met de import van de Hummer, Cadillac en Corvette, allemaal merken van General Motors. Door de moeilijke marktomstandigheden ziet de onderneming uit Hilversum zich genoodzaakt zijn strategie aan te scherpen.

In 2008 werden er in Nederland 22 Hummers verkocht, dat zijn er drie minder dan een jaar eerder. De verkoop van Cadillacs groeide in Nederland: 198 in 2008 tegen 177 in 2007.

Kroymans draagt de importrechten in 2010 weer over aan fabrikant General Motors, die de merken zelf in Europa op de markt gaat brengen, zo liet bestuurslid Ivo Manders van Kroymans weten. Met deze stap dringen beide bedrijven hun kosten terug. Hoeveel Kroymans met de stap bespaart, wilde Manders niet zeggen.

De reorganisatie kost volgens de topman weinig banen. Bij de vestiging in Breukelen zijn al wat arbeidsplaatsen verdwenen. ''Maar dat was grotendeels natuurlijk verloop,'' aldus Manders.

Verder verkoopt Kroymans een groot deel van de Opel- en Forddealers die het in zijn bezit heeft. Voor deze merken heeft Kroymans de importrechten niet zelf in handen. Van de dertig dealerschappen die het bedrijf vorig jaar van deze merken had, blijven er na de verkoop vijf tot zeven over, aldus Manders.

Het bedrijf, dat tot de top tien van Europese automotivebedrijven behoort, verkoopt met name auto's van merken als Nissan, Volvo, Opel, Suzuki, Ford en Ferrari in Nederland, België en delen van Duitsland. Het concern importeert verder auto's van verschillende merken in 27 Europese landen. In Nederland gaat het onder meer om Saab, Ssangyong, Kia, Alfa Romeo en Jaguar.

Kroymans Corporation heeft ongeveer vierduizend mensen in dienst. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden