passageproces

Kroongetuige Peter la S. wil zaak van tafel

Kroongetuige Peter la S. is bereid om ook tijdens het hoger beroep van het liquidatieproces Passage verklaringen af te leggen, maar hij wil niet langer verdachte zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep aangetekend in de zaak tegen La S. om hem onder druk te houden, betoogde de advocaat van de kroongetuige, Jan Peter van Schaik, vrijdag.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat mag niet, vindt de raadsman. Volgens hem maakt justitie misbruik van bevoegdheden. Hij vroeg het hof de zaak van tafel halen door het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Volgens Van Schaik is het volstrekt onnodig om La S. onder druk te zetten. Hij zal aan zijn verplichtingen als kroongetuige voldoen. De angst van het OM dat hij zich daaraan zou onttrekken, is 'ongefundeerd'.

Die angst is vooral gebaseerd op de momenten dat La S. bij de rechtbank zijn hakken in het zand zette en weigerde verder te verklaren, wegens hoogoplopende ruzies met de dienst getuigenbescherming. Die ruzies behoren inmiddels tot het verleden, onderstreepte Van Schaik.

Moord op Houtman
La S. is verplicht te verschijnen als het hof hem oproept en kan indien nodig worden gedwongen. Ook is hij verplicht de waarheid te verklaren. La S. riskeert een celstaf van maximaal een jaar als hij als getuige verzaakt.

In Passage staat La S. onder meer terecht voor zijn aandeel in de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman, die in november 2005 in Amsterdam werd doodgeschoten. La S. heeft bekend dat hij de liquidatie samen met zijn gewezen criminele partner Jesse R. heeft uitgevoerd.

De rechtbank legde La S. 8 jaar op, zoals door het OM geëist. De lage eis was onderdeel van de afspraken die justitie met de kroongetuige heeft gemaakt.

Het gerechtshof doet op 27 september uitspraak over het betoog van advocaat Van Schaik.

In november gaat het proces verder. Volgend jaar komt het hof pas aan de inhoudelijke behandeling toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden