Update

Kroongetuige Peter la S. bang voor Holleeder

Peter la S., kroongetuige in het grote Amsterdamse liquidatieproces, wil niets meer verklaren over Willem Holleeder. 'Nu hij is vrijgelaten, is voor mij de hele situatie veranderd', zei La S. vandaag tijdens een zitting in het proces.

ANP/Redactie

De kroongetuige vreest dat Holleeder, die vorige week vrijkwam, zijn naasten iets zal aandoen. Sinds vorig jaar oktober is bekend dat La S. heeft verklaard dat Holleeder opdrachtgever is van liquidaties. Die beweringen waren tot dan toe op verzoek van de getuige stilgehouden, omdat hij bang is voor Holleeder.

Dat hij die angst enkele maanden geleden overwon, had mede te maken met het feit dat de toen nog gedetineerde Holleeder aan 'slagkracht' zou hebben ingeboet. 'Ik ging er vanuit dat hij zeker zou worden aangehouden', zei La S. vandaag, 'mede op basis van mijn verklaringen.'

De kroongetuige noemde het 'verbazingwekkend' dat het anders is gelopen en Holleeder nu vrij man is.

Volgens La S. heeft Holleeder er 'ontzettend groot belang bij dat ik mijn mond dichthou.' Holleeders criminele potentie schat hij sinds diens vrijlating anders in. 'Hij kan gebruikmaken van zijn geld en van zijn contacten.' Overigens zei La S. dat hij bij al zijn eerder afgelegde verklaringen - dus ook die over Holleeder - blijft.

Holleeder heeft 6 jaar cel uitgezeten na een veroordeling wegens afpersing van diverse zakenlieden. Zijn naam duikt talloze malen in het gigantische dossier van het liquidatieproces Passage op. Justitie ziet hem als verdachte, maar de beslissing om hem ook te gaan vervolgen, is nog niet genomen.

Een veronderstelde voorname criminele trawant van Holleeder, Dino Soerel, staat wel in Passage terecht. Zijn advocaat, Nico Meijering, zei dat La S. over Holleeder móet verklaren. Doet hij dat niet, dan moet de getuige in gijzeling worden genomen. Meijering meent dat Soerel opdraait voor wat Holleeder mogelijk heeft misdaan - als het waar is wat kroongetuige La S. erover heeft gezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden