Kroongetuige Fred Ros blijft vast

Fred Ros, kroongetuige in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage, wordt niet vrijgelaten, zoals het Openbaar Ministerie en Ros' advocaat Onno de Jong het gerechtshof hadden gevraagd.

Een gepantserde auto arriveert bij Justitieel Complex Schiphol Beeld anp

Justitie en de raadsman hadden onlangs gesteld dat al vast staat dat Ros als kroongetuige de waarheid heeft verteld over enkele van de liquidaties waarover het Passageproces gaat. Daarom komt hem volgens justitie halvering toe van de celstraf die anders zou zijn geëist: veertien in plaats van 28 jaar. Van die veertien jaar heeft Ros inmiddels tweederde uitgezeten, dus zou het risico bestaan dat hij langer in voorlopige hechtenis zou zitten dan zijn uiteindelijk op te leggen celstraf zou rechtvaardigen.

Het gerechtshof vindt het te vroeg om al 'de balans op te maken' en te oordelen dat Ros de waarheid heeft gesproken. Het hof wil zich pas in het eindarrest uitspreken over de betrouwbaarheid van kroongetuigen Ros en Peter la Serpe.

'Ondraaglijk'
Advocaat De Jong had ook gevraagd om 'schorsing' van Ros' voorlopige hechtenis voor het geval het gerechtshof opheffing daarvan prematuur zou vinden. Zijn detentie valt Ros zeer zwaar en is inmiddels ondraaglijk, stelde de raadsman.

Ook dat verzoek tot onderbreking van de voorlopige hechtenis wijst het gerechtshof af. Als de getuigenbescherming Ros' detentie ondraaglijk maakt, moet Ros daarover maar in debat met de Staat. Als hij niet met de Staat tot een oplossing zou komen, kan hij een arbitragezaak of een civiele procedure beginnen.

Ook als zijn detentie om andere redenen ondraaglijk voor Ros zou zijn, 'staan hem andere rechtsmiddelen open' dan een verzoek om vrijlating in zijn strafzaak.

Kroongetuige
De rechtbank veroordeelde Fred Ros op 29 januari 2013 tot dertig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het organiseren van de liquidatie van de criminele Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, in april 2006, plus het beramen van een moordplan dat niet is uitgevoerd. Na zijn veroordeling liep Ros als kroongetuige over naar justitie.

Het Openbaar Ministerie hoopt dat zijn verklaringen voor het gerechtshof het bewijs rond maken dat hoofdverdachte Dino Soerel moordopdrachten gaf. Van die verdenking is Soerel door de rechtbank vrijgesproken, maar Ros zegt nu dat hij persoonlijk over moordopdrachten met Soerel heeft gesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden